Gündem Kofi Annan kimdir? Kaç yaşında ve neden öldü?

Kofi Annan kimdir? Kaç yaşında ve neden öldü?

Paylaş
Kofi Annan kimdir? Kaç yaşında ve neden öldü?

Yedinci Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak görev yapan Kofi Annan 80 yaşında yaşamını yitirdi. Bu gelişme sonrası Nobel Barış ödülü sahibi de olan Kofi Annan hakkında bilgiler merak edilmeye başlandı.

2001 yılında Nobel Barış ödülüne layık görülen ve Birleşmiş Milletler'de 1996'dan 2007'ye kadar 10 yıl boyunca genel sekreterlik görevini yürüten Kofi Annan hayatını kaybetti. 80 yaşında hayata gözlerini yuman Kofi Annan'ın yaşamını yitirmesiyle birlikte hakkındaki bilgiler de araştırılmaya başlandı.

Haberin Devamı

KOFİ ANNAN KİMDİR?


Kofi Annan, 8 Nisan 1938'de Gana'nin Kumasi şehrinde doğdu.

Henry Reginald ve Victoria Annan'ın çocukları olarak, kardeşi Efua Atta ile beraber ikiz olarak dünyaya geldiler.

Babası Lever Brothers'da ihracatçılık yapıyordu, ve ailesinin durumu Gana'ya göre çok iyiydi. Bu durumları Kofi'yi 1870'lerde kurulan Mfantsipim yatılı okuluna gönderilmesine yardımcı oldu.

Üniversite eğitimini Gana, ABD, ve İsviçre'de yaptıktan sonra BM'de çalışmaya başladı. Bütün iş hayatı boyunca, Birleşmiş Milletler'in değişik branşlarında çalıştı. Genel Sekreter seçilmeden önce, Genel Sekreter Müsteşarlığı yapmaktaydı. 13 Aralık 1996'da Boutros Boutros-Ghali'den sonra Birleşmiş Milletler'in yedinci Genel Sekreteri olarak seçildi.

Haberin Devamı

2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. 10 yıllık bir hizmetten sonra Annan 1 Ocak 2007'de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon'a devretti.

İsveçli Nane Maria Annan ile evli olan Annan'in bir önceki evliliğinden üç çocuğu bulunmaktadır. Annan İngilizce, Fransızca, Fante ve bazı Afrika dillerini konuşabilmektedir.

TÜRKİYE ONU "ANNAN PLANI"YLA HATIRLIYOR

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'taki tarafların uzlaşmasına zemin oluşturması amacıyla masaya getirdiği plan 11 Kasım 2002'de Türk ve Rum tarafına sunuldu.

Aradan geçen süre içinde her iki taraf da müzakereler ışığında plana itirazlarını ve taleplerini iletti, plan bu talepler ışığında gözden geçirildi.

Ancak iki taraf uzlaşmayı başaramayınca, 2004 Şubat'ında alınan bir karar uyarınca plana son şeklini Kofi Annan verdi.

Bugün Kıbrıs halklarının onayına sunulan ve ana metni yaklaşık 200 sayfayı bulan ekleri ile dokuz bin sayfaya ulaşan planın ana hatları şöyle:

Devlet yapısı iki kurucu devletten oluşan, tek bir uluslararası kişilik ve egemenlik öngörülüyor.

İki kurucu devlet eşit hak ve yetkilere sahip olacak,

İki kurucu devletin ve federal hükümetin ayrı polis teşkilatları olacak.

Kuzey'e dönecek Rum göçmenlerin oranı yüzde 21'den 18'e inecek.

Kıbrıs Türk kesiminin toprağı yüzde 7 azaltılarak, adanın yüzde 29'una eşitlenecek, böylece yaklaşık 120 bin Rum hem evlerine dönmüş hem de Rum yönetimi altında kalmış olacak.

Haberin Devamı

Kıbrıs 9 üyeli başkanlık konseyi tarafından yönetilecek. Üyelerden 6'sı Rum, 3'ü Türk olacak. Üyelerden üçünün oy hakkı olmayacak.

Başkanlık Konseyi'nde beşer yıl süreyle görev yapacak üyeleri parlamento seçecek

Her ikisi de beşer yıl görev yapan 48'er üyeli senato ve temsilciler meclisi

Senatoda 24 Türk ve 24 Rum temsil edilecek, Rumların kuzeyi temsil etme hakkı olmayacak. Avrupa Birliği konularında Kıbrıs'ı temsil etmek üzere her iki taraftan birer bakan olacak.

İki kesimin yaşam standartları dengelenene kadar Kıbrıslı Rumların kuzeyde mülk edinmesine kısıtlamalar gelecek.

Türk tarafı Avrupa Birligi'ne üye olduktan sonra da adada asker bulundurabilecek.

Karpaz bölgesindeki Rumlar ile güneydeki bazı Türk köylerinde yaşayan Türklere dini, kültürel haklar verilecek

Türkiye, Yunanistan ve İngiltere garantör güç olarak kalacak.