Sağlık Kök hücre ile ince bağırsak nakli

Kök hücre ile ince bağırsak nakli

Paylaş
Kök hücre ile ince bağırsak nakli

Türk doktorlar dünyada ilk kez kendi geliştirdikleri yöntemle kron hastası iki genç kıza kök hücre ile birlikte ince bağırsak nakli yaptı

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya çapında bir başarıya imza attı. Hastane doktorları, kendi geliştirdikleri yöntemle kron hastası iki genç kıza kök hücre ile birlikte ince bağırsak nakli yaptı.

Haberin Devamı

Bu iki hastanın dünyada sadece iki örnek olduğunu ifade eden Opr. Dr. Selçuk Kılınç, "Dünyadaki meslektaşlarımız, geliştirdiğimiz yöntemi heyecanla takip ediyorlar. Şimdilik 30 hasta için izin almıştık. 2012'de ameliyatlarımıza devam edeceğiz. Pek çok ülkeden hastanın İzmir'e geleceğini düşünüyoruz" dedi.

HARVARD'LA İŞBİRLİĞİ

Bugün’ün haberine göre, Harvard Üniversitesi'nde tıbbı teknolojiler geliştiren Prof. Dr. Utkan Demirci, "Bizim işimiz, kandaki milyonlarca hücre içerisinde çok az bulunan kök hücreleri alıp, ayrıştırıp Opr. Dr. Selçuk Kılınç'ın ameliyatlarında kullanılmak üzere hazırlamak. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.

"ÖLÜMÜ BEKLİYORDUM"

Nakille, ölümü beklerken yeniden hayata döndüğünü söyleyen 31 yaşındaki Burçin Yücel "15 seneden beri kron hastasıyım. Ümidimiz kalmamıştı, öleceğim diye bekliyorduk. Hocalarımız sayesinde çok iyiyim. Sıkıntım yok." dedi. Yine krom hastası olan Gizem kılıç nakille hayata tutuldu.

Haberin Devamı

Dünyada tek olma özelliğini taşıyan birimde önümüzdeki günlerde kron hastası 5 aylık Hüseyin Yiğit isimli bebeğe de nakil yapılacak.

KRON HASTALIĞI HAKKINDA

Kron (Crohn) hastalığı, bir iltihabi bağırsak hastalığıdır. İnce bağırsağın ileum denen bölümünü, kalın bağırsağı veya her ikisini birden etkiler. Hayat boyu süren bir rahatsızlıktır, zaman zaman nüksedip geçer. Semptomlar bazen görülür bazen görülmez.

Bu hastalık bağırsaklarda şişme, kızarma ve iyileşmeyen yaralara neden olur. Bu ülserler, bağırsak çeperlerinde delikler oluşmasına neden olabilir. Yaralardan kaynaklanan şişme ve yaralı doku, gıdaların bağırsaklardan geçmesini engelleyebilir. Korn hastalığının nedeni bilinmemektedir.