Beden Sağlığı Kök hücre tedavisi ile kıkırdak tamiri (SVF tedavisi nedir?)

Kök hücre tedavisi ile kıkırdak tamiri (SVF tedavisi nedir?)

Paylaş
Kök hücre tedavisi ile kıkırdak tamiri (SVF tedavisi nedir?)

Özellikle yaşlanmayla bağlı olarak eklemlerde oluşan kıkırdak doku hasarını gidermek ve hasarlı kıkırdak hücrelerini yenilemek kök hücre tedavisi ile mümkün

Kök hücre tedavisinin eklem kireçlenmesinde de oldukça başarılı sonuçlar verdiğini anlatan Dr. Yüksel Büküşoğlu konuyla ilgili bilgi verdi:

Kök hücre nedir?

Kök hücreler kendini yenileme olanağına sahip vücudumuzdaki tüm doku ve organların ana hücreleridir. Vücudun bir bölgesinde doku hasarı meydana geldiğinde bu hücreler harekete geçer ve hem bu hasarlı dokuyu tamir ederler hem de iyileşme için ihtiyaç duyulan kemik, eklem kıkırdağı, kas ve yağ gibi diğer dokulara dönüşebilirler.

Kök hücre ile kıkırdak tamiri mümkün mü?

Kök Hücre SVF tedavisi; eklem içine injeksiyon yöntemiyle verilen kök hücrelerin hasarlı bölgeye ulaşarak buradaki hasar görmüş kıkırdağı ve bağ dokusunu onarması işlemidir. Eklemlerde meydana gelen hasarın onarılmasında oldukça etkili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Eklemi ve kıkırdak yapıdaki yıpranmayı azaltır ve ayrıca menisküs ve bağ yırtılmalarının onarımını sağlar. Diz ve kalça eklem kireçlenmesi olan kişilere uygulanan kök hücre tedavisinden sonra kalça kireçlenmesi ve diz kireçlenmesi şikayetlerinin azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca eskiye oranla ağrıda azalma görülürken eklemlerin hareket fonksiyonlarında artış ve yüksek oranda kıkırdak tamiri ve kıkırdak kalınlığında artış gerçekleştiği görülmüştür.


Dr. Yüksel Büküşoğlu

Bilimsel sonuçların gösterdiği gibi kök hücre tedavisi sonrasında kıkırdak doku tamiri ve kıkırdağın yenilenmesinde artış sağlanmaktadır. Tedavi sonrası çekilen 6. aydaki MR tetkiklerinde, Kök Hücre SVF enjeksiyonunun kıkırdak kalınlığını ve hacmini artırdığı tespit edilmiştir. Yapılan başka bir klinik çalışmada ise kalça ve diz kireçlenmesi şikayeti sebebiyle kök hücre tedavisi olan hastaların tedavilerinden 6. ay sonrası yapılan kontroller esnasında tedavi uygulanan bölgelerde görülen kıkırdak dokuda yenilenme ve hacim artışı görülmüştür.

Kök Hücre SVF tedavisi nedir, nasıl uygulanır?

Kök hücre tedavisi hasarlı bölgeye kişinin kendi cilt altı yağ dokusundan elde edilen Kök Hücre SVF sıvısının enjekte edilmesiyle yapılır. Ameliyat gerektirmeyen, steril operasyon odası şartlarında estetik cerrah tarafından gerçekleştirilen ve oldukça kısa süren bir işlemdir. Kişiden alınan yağ dokusu derhal hiç bekletilmeden laboratuvar ortamında özel tıbbi işlemlere tabi tutulur. Bu işlemler 2-3 saat kadar sürer. Hasta bu esnada dinlenme odasında dinlenir.



Laboratuvar ortamında hazır hale getirilen milyonlarca canlı, aktive edilmiş kök hücre içeren SVF sıvısı injeksiyon yöntemiyle tekrar hastaya enjekte edilir. Bu işlem sonrasında vücudun tedaviyi kabul etmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü kullanılan yağ dokusu kişinin kendisinden alınan cilt altı yağ dokusudur. Bu sayede alerjik reaksiyon, aşırı duyarlılık reaksiyonu, dokur reddine yol açmaz. İşlem sonrası hasta yürüyerek evine gidip normal yaşantısına devam eder.

Haberin Devamı