Eğitim - Kariyer Köklü okullardan temel liselere kaçış

Köklü okullardan temel liselere kaçış

Paylaş
Köklü okullardan temel liselere kaçış

Dershanelerin dönüşüm süreciyle birlikte lise öğrencileri üniversite sınavına hazırlık kaygısıyla kayıtlarını köklü liselerden alarak dönüşen temel liselere taşıyor

Dershanelerin tamamen kapanması sınava hazırlanan ve hedeflediği okula girmek isteyen öğrencileri arayışa soktu. Öğrenci kaybetmek istemeyen özel okullar ve köklü devlet okulları ise duruma çare bulmak için harekete geçti. Kimi, dershane öğretmenlerini transfer etmeyi planlarken, kimi ise okul sonrasına etüt koyuyor.

Haberin Devamı

SINAVA HAZIRLIK

Milli Eğitim Bakanlığı ortaya çıkan dershane boşluğunu gidermek için örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ücretsiz takviye kursları başlattı. Kurslar okulların şartlarına göre ya eğitim saatleri sonrasında ya da hafta sonları veriliyor.

Türkiye genelinde 2 milyon 547 bin öğrenci takviye kurslarından yararlanıyor. Ücretsiz olan bu kurslara başlarda talep fazla olurken daha sonraları sayının yüzde 50 düştüğü gözlendi. Kurs veren öğretmenler bu düşüşün nedenini okul öğretmenlerinin dersahane öğretmenleri gibi deneyimli olmamasına bağlıyor. Beklentisi sınava hazırlanmak olan öğrenciler ise aldıkları kurslardan tatmin olmayarak arayış içerisine giriyorlar.

Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Robert Koleji gibi köklü okulların okul aile birlikleri bir araya gelerek aldıkları kararla öğrencilerini kaybetmemek için sözleşmeli dershane öğretmeni almayı düşündüklerini belirttiler.

Haberin Devamı

ÖZEL DERS PATLADI!

Dönüşüm süreciyle birlikte ortaya çıkan dershane boşluğu deneyimli dershane öğretmenlerine yaradı. Gruplaşan öğretmenler kiralık ofis ve daireler tutarak özel ders vermeye başladılar. Özel ders fiyatları ise dershane ücretlerini 5’e katladı.

‘Haftada 52 saat derse hazırlıklı olun’

Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, dershaneler kapanırken sınav sisteminin değişmemesinin öğrencilerde takviye ihtiyacı doğurduğunu belirterek “Açığa çıkan dershane öğretmenlerini transfer eden okullar olduğunu duyuyoruz.

Bu davranış sistemden kaynaklanıyor. Asıl tehlike özel okula dönüşecek bazı küçük kurumların, ‘sınav yapmadan 100 vereceğiz, gelin istediğiniz kadar tekrar yapalım, test yapalım’ demeleri olur.

O zaman kaçak dershane gibi çalışmaya devam edecekleri anlamı çıkar. Özel okullar ders saatlerine her gün bir saat daha ekleyebilir, hafta sonuna 5-6 saat daha ders koyabilirler. Gelecek sene 12. sınıflar 50-52 saat ders yapmaya hazırlıklı olsunlar” dedi.