Ekonomi Kolay kredi çekmenin yolları

Kolay kredi çekmenin yolları

Paylaş
Kolay kredi çekmenin yolları

Acil nakide ihtiyacınız var, ev ya da araba alacaksınız. Yeterli paranız yoksa krediler imdadınıza yetişiyor. Ama bankadan kredi çekmenin belli şartları var. İşi kolaylaştırmak sizin elinizde...

BİLAL EMİN TURAN / POSTA GAZETESİ

Nakit kral ama her zaman olmayabiliyor. Ev, araba gibi pahalı şeyler almak istediğinizde veya acil nakit ihtiyaçlarınızda kredi kullanmak büyük kolaylık sağlıyor. Kredi kullanarak hayal edemediğiniz evi alabilir veya tatile gidebilirsiniz. Bankaların uygulamaları nedeniyle dert yansanız da verdikleri hizmetler, büyük kolaylık sağlıyor. Ancak bankalar her önüne gelene, istediği kadar kredi vermiyor.

HEMEN MAAŞINA GÜVENME


Kredi almanın belli koşulları var. Çoğu kişi aldığı maaşa veya kazancına güvenip bankaya gitse dahi boş dönebiliyor. Geçmişte yapılan bir hata, unutulan bir ödeme maalesef bankaların hafızasından silinmiyor. ‘Af’ çıksa da ‘kara liste’ en büyük engellerden biri. 10 milyon kişi halen krediye ulaşamıyor. Bu nedenle şimdiden önlemleri alıp geleceğe yatırım yapmak en mantıklı yol. İşe kredi notunuzu öğrenerek başlayın.

ÖNCE NOTUNUZA BAKIYORLAR


Bankalar önce nota bakıyor. Herhangi bir banka şubesinden veya bankaların mobil uygulamalarından ‘Findeks Risk Raporu’ yoluyla kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Bunun için 7-8 lira para alıyorlar. Not ne kadar yüksekse o kadar ucuz ve yüksek tutarlı kredi kullanabilirsiniz. Elektrik, su, telefon faturası, kredi ve kart ödeme alışkanlığı notunuzu etkiler. Ödemeyi bir gün bile geçirmek notunu düşürür. Aman dikkat!


AMAN TAKİBE DÜŞMEYİN!


Daha önce aldığınız kredi ve kredi kartı borcunu 90 günün üzerinde geciktirip yasal takibe düştükten sonra borcunuzu kapatsanız dahi 5 yıl kredi kullanamazsınız. Bankalar ödenmeyen borç nedeniyle sizinle irtibata geçince mutlaka dikkate alın. 90 günün ardından 7 günlük ek süre verilir. Bu süreyi geçirenlerin bankalarla tekrar ilişkiyi düzeltmeleri yıllar alır. Takibe düşmemek için elinizden geleni yapın.


BİRDEN ÇOK BAŞVURU YAPMA NOTUN DÜŞER!


Aynı anda birden fazla bankaya kredi başvurusu yapmak da sizi sıkıntıya sokabilir. Hatta bir bankadan ret cevabı aldıysanız, diğer başvurular kredi notunuzu dahi düşürür. Kredi almanın önündeki en önemli engellerden bir tanesi de borçluluk durumu. Ödemeleri düzenli yapsanız bile mevcut kredi ve kart borcunuz gelirinize göre yüksekse yeni kredi almanız zorlaşır. Kredi notunuzun yüksek olması bu durumda işe yaramayabilir.


ADINA NE KADAR SGK PRİMİ YATIYOR?


Bankalar, kredi notunun yanında nerede, kaç yıl çalıştığınıza ve adınıza ne kadar süredir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi yatırıldığına bakar. Bankaların çoğu, kredi başvurusu yapan işçinin bir işyerinde son 6-12 ay sigortalı çalışıp çalışmadığına da bakar. Uzun süreli aynı işte çalışanlar daha kolay ve cazip faizle kredi kullanır. Bankalar, çekeceğiniz krediye karşılık rehin ve ipotek olsa da maaş bordrosu ve gelir belgesi ister.

Haberin Devamı