Ekonomi Komşuda erken seçim sinyali

Komşuda erken seçim sinyali

Paylaş
Komşuda erken seçim sinyali

Orta vadeli bütçe planı parlamentoda onaylanmazsa Yunanistan'da 24 Temmuz'da erken seçim yapılabilir

Yunanistan’da hükümetin, Avrupa Merkez Bankası (AMB) - Uluslararası Para Fonu (IMF) "Troykası" ile varılan paket anlaşma çerçevesinde hazırladığı orta vadeli bütçe planıyla ilgili belirsizlikler sürerken, başkent Atina’da erken seçim konusu yeniden gündeme geldi.

Yunan medyası, ekonomik kalkınma programı çerçevesinde hazırlanan orta vadeli bütçe planının parlamentoda onaylanmaması durumunda Yunanistan’da 24 temmuz’da erken seçim yapılacağını kaydetti"

Hükümet yanlısı Ethnos gazetesi "Hepsine onay, aksi halde iflas tehdidi altında seçim" başlıklı haberinde, "İktidar milletvekillerinin üç yıllık bütçe planını parlamentoda onaylamaması durumunda, Başbakan (Yorgo) Papandreu’nun ülkeyi seçime götürmekte kararlı olduğunu" yazdı.

Gazete, "Troyka’nın, 5. yardım dilimi karşılığında ortaya koyduğu koşulun başka yorumlara yer bırakmadığını, açıkça anlaşmada yer alan tüm maddelerin parlamentoda onaylanmasını istediğini" belirttiği haberinde, "Önümüzdeki üç gün belki de, memorandumun imzalanmasından sonra hükümet için en zor günler olacak. Yarın saat 12’de bakanlar kurulu gayri resmi olarak toplanacak. Ve hükümetin dayanıklılığı test edilecek. Birçok bakan, özellikle işten çıkarmalar ve vergi muafiyeti konusunda hükümete açık çek vermeyeceklerini belirterek, ekonomi kurmaylarından açık cevaplar bekliyor" ifadelerini kullandı.

To Vima gazetesi, "Dev Yardım- ardında da seçimler" başlığını kullandığı haberinde, "Papandreu’nun, Lüksemburg’da, sert önlemler karşılığında, 2014 yılına kadar 60-70 milyar avroluk paket yardımı güvence altına aldığını ancak, bu konuda hazırlanan yeni memorandumun parlamentodan geçmesi için güçlü bir siyasi yasallık gerektirdiğini" yazdı.

To Vima, "Orta vadeli planının, ülkede toplumsal açıdan gergin bir atmosferin hakim olduğu ve hükümetin ekonomi politikasının birçok iktidar milletvekili tarafından da eleştirildiği bir ortamda uygulanması için, ’yeni tip yönetim’ gerektiğini" belirttiği haberinde, "Bunun da sadece halkın iradesine başvuru ile mümkün olabileceğini" kaydetti.

Muhalefet yanlısı Tipos tis Kiryakis gazetesi ise, "İşgal koşulları altında kurtarma" başlıklı haberinde, nihai planın oylanması öncesinde Troyka’nın siyasi partiler arasında zorunlu uzlaşma talebinin yeniden gündeme getirildiğini belirterek, "Orta vadeli programın bütün olarak olarak uygulanmaması durumunda mali yardımın tümünün iptal edileceğini" öne sürdü.

Haberinde, "Hükümet çevrelerinin yaptıkları açıklamalarında planın parlamentoda onaylanmama olasılığı bulunduğunu belirttiklerini" öne süren gazete, "Böyle bir olasılığın sonucunun doğrudan erken seçim olacağını" yazdı.

Bu arada, Yunanistan’da, hükümetin ekonomi politikasına karşı olan tepkiler her geçen gün artarken, PASOK’tan bir grup milletvekili Başbakan Papandreu’ya gönderdikleri bir mektupta, bir yıldır devam eden kemer sıkma politikasının niçin sonuç vermediğini ve AB-IMF ile imzalanacak yeni memorandumun ne gibi yeni önlemler içereceğini açıklamasını istediler. Hükümetin hazırladığı üç yıllık planın nihai halini almasının ardından parlamentoda onaylanması gerekiyor.

AA

Haberin Devamı