Beden Sağlığı Kömürle diş beyazlatma yöntemi zararlı mı? (Aktif karbon diş beyazlatma nedir?)

Kömürle diş beyazlatma yöntemi zararlı mı? (Aktif karbon diş beyazlatma nedir?)

Paylaş
Kömürle diş beyazlatma yöntemi zararlı mı? (Aktif karbon diş beyazlatma nedir?)

Daha beyaz dişlere sahip olmak için başvurulan ve sosyal medyada hızla yayılan dişleri kömürle fırçalama modasının dişlerinize çok büyük zararlar verdiğini biliyor muydunuz? İşte aktif karbon ya da aktif kömür adı verilen diş beyazlatma yönteminin zararları

Dentakademi Kurucu Ortaklarından Estetik Diş Hekimi Göker Taşkınsu, sosyal medyada son dönemde hızla yayılan kömürle diş beyazlatma uygulamalarının tehlikelerini anlattı.

KARBONAT, LİMON VE AKTİF KÖMÜR UYGULAMALARINA DİKKAT!

Diş beyazlatma konusunda hassas noktaların olduğunu açıklayan Dt. Göker Taşkınsu, karbonat, çilek, limon ya da aktif kömür ile hiçbir gerçekliği kanıtlanmamış uygulamaların dişlere çok büyük zararlar verebileceğinin altını çizerek “Diş diye adlandırdığımız organ üç tabakadan oluşur ve en üst katmanına mine denir. Mine tabakası dişe pürüzsüzlük ve beyazlık verir. Mine tabakasını zedelersek minenin bütünlüğü bozularak dişte daha çok sararmalar meydana gelir" dedi.

İNSAN VÜCUDUNA BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Aktif karbon olarak adlandırılan yöntem de bahsedilen aktif karbonun kömür olmadığını söyleyen Dt. Göker Taşkınsu, “Kömür toksisitesi çok yüksektir ve insan vücuduna çok zararlı bir madde. Bu nedenle dişlere de zarar veriyor. Aktif karbon kömür içeriğinin bir kısmı denilebilir ancak aktif karbon yönteminde kömürle kullanarak beyazlatma yapmak çok yanlış. Ayrıca aktif karbon kullanılarak yapılan beyazlatmaların klasik beyazlatma yöntemlerine göre bir üstünlüğü henüz bulunabilmiş değil" diye konuştu.

TEMEL BAKIM YETMİYORSA UZMANA DANIŞIN

Beyazlatmada da ilk önce ağız ve diş sağlığına dikkat ederek temel bakım için gerekli olan şeylerin yapılması gerektiğini vurgulayan Dt. Göker Taşkınsu, temel bakımın verdiği beyazlık yetmediği zaman hekimlerin devreye girmesi gerektiğini vurguladı. İki tip beyazlatma yöntemi olduğunu, genellikle diş beyazlatma uygulamalarının ofis tipi uygulamalarla başladığını ve ev tipi uygulamalarla da devam ettiğini sözlerine ekledi.

EV TİPİ UYGULAMALARDA ZAMANLAMA ÖNEMLİ

Ev tipi uygulamalarda zamanlamaya dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dt. Göker Taşkınsu, saat sınırlamalarına uyarak sürenin aşılmaması gerektiğine dikkat çekti. Zamanlamaya dikkat edilmezse beyazlatma işleminin diş etlerine zarar verebileceğini ve ev tipi uygulamalar da aralıklar uygulanması gerektiğinin anlattı. Hekim kontrolünde yapılan ev uygulamalarının ise en fazla 1 hafta olarak planlandığını söyledi.

BEYAZLATMA İŞLEMİ UYGULANAN DİŞ DAHA ÇOK SARARIR MI?

Dt. Göker Taşkınsu "Profesyonel olarak adlandırdığımız yani hekimler tarafından uygulanan, doğru metodların kullanıldığı diş beyazlatma işlemleri dişe ve diş minesine herhangi bir zarar vermez. Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerin daha fazla sararacağı algısı tamamen yanlıştır. İşlem yapılan dişler daha çok sararmaz ancak normalde ne kadar sararma yaşıyorsa o kadar sararır" açıklamasında bulundu.




Haberin Devamı