Gündem Komutanlar duruşma salonunda

Komutanlar duruşma salonunda

Paylaş
Komutanlar duruşma salonunda

Jandarma Genel Komutanı Kalyoncu, eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve emekli Korgeneral Karabay, 'Balyoz Planı' davasında tanık olarak dinleniyor

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Balyoz Planı" davasında tanık olarak dinlenilmek üzere çağrılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve emekli Korgeneral Köksal Karabay, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonuna geldi.

Haberin Devamı

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen "Balyoz Planı" davası kapsamında tanık olarak dinlenilmek üzere çağrılan Orgeneral Kalyoncu ile emekli Orgeneral Büyükanıt ve emekli Korgeneral Karabay, salona mahkeme heyeti ve savcıların kullandığı arka kapıdan giriş yaptı.

15 ŞUBAT'TA DİNLENMELERİNE KARAR VERİLMİŞTİ

Balyoz Davası'na bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi 15 Şubat günü aldığı ara karar gereği eski Genelkurmay Başkanları emekli Orgeneraller İlker Başbuğ ve Yaşar Büyükanıt ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun dinlenmesine karar vermişti.

Mahkeme heyeti, Kalyoncu ve Büyükanıt'ın 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nca yapılan dava konusu plan seminerine ilişkin düzenlenen Genelkurmay Bakanlığı sonuç raporunda imzaları bulunması, Başbuğ'u da Ocak 2003 tarihli mesaj formunda imzaları olmaları nedeniyle tanık olarak çağırmıştı.

Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 249'u tutuklu 365 sanıklı “Balyoz Planı” davasına tanıklık yapması için davet edilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'ya tanıklığın önemi hatırlatıldı.

Haberin Devamı

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın aralarında bulunduğu tutuklu 220 sanık ile tutuksuz yargılanan 5 sanık katıldı. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu tutuklu 29 sanık ve hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun ise duruşmaya katılmadı. İkinci “Ergenekon” davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu tutuksuz yargılanan 110 sanık ise duruşmaya gelmedi.

Haberin Devamı

Yemini tekrarladı

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, sanık, avukatlar ve gelen tanıkların kimlik yoklamasının ardından Kalyoncu dışındaki tanıkları salondan dışarı çıkarttı. Başkan Diken, daha sonra da Kalyoncu'nun kimlik tespitini yaparak, tanıklık yeminini ettirdi. Kalyoncu, Başkan Diken'in söylediklerini tekrarlamayarak “Ediyorum” şeklinde yemin edince, yemin “Doğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim” şeklinde tekrarlandı. Başkan Diken, daha sonra Kalyoncu'ya tanıklığın önemini hatırlatarak, duruşmaya neden çağrıldığını anlattı. Diken, 1. Ordu Komutanlığında düzenlenen plan seminerinde darbe planı yapıldığının iddia edildiğini, savcının görüşünün bu yönde olduğunu ifade ederek, mahkemenin de seminere gözlemci olarak katılan kişiler ile sonuç raporunda imzası bulunanları dinleme kararı aldığını kaydetti.

Başkan Diken, seminer sonuç raporunda Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Harekat Daire Başkanı olarak Tümgeneral sıfatıyla imzasının bulunduğu için Kalyoncu'yu dinlemeye karar verdikleri ifade ederek, raporda imzanın olmasının tanığın suça dahil olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Şüpheye kapıldığı bir durumda açıklama yapmak durumunda olmadığını dile getiren Diken, “Seminerde olağan dışı bir görüşme yapıldığı şüphesine vardınız mı? Seminerle ilgili Mesaj Formu var. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryonun (OYTS) görüşülmesi teklif edilmiş. Kara Kuvvetleri Komutanlığı da sonra görülmesi konusunda bir emir vermiş. Emre rağmen OYTS'nin oynandığı iddia ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

“Rapor askeri hiyerarşi içinde imzalandı”

Orgeneral Kalyoncu da 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığınca düzenlenen seminere Genelkurmay Başkanlığını temsilen katıldıklarını, gözlemci olarak katılanların tespitlerini rapor haline getirdiklerini belirterek, askeri hiyerarşi içinde sonuç raporunun imzalandığını söyledi. Kalyoncu, seminer sonuç raporunda imzasının olduğunu hatırlatarak, “Plan semineri oyun şeklinde yapılır. Bir senaryo vardır. Senaryoya göre durum daha da kötüleştirilir. Ben herhangi bir olağanüstülük fark etmedim” diye konuştu. İfadesini tamamlayan Kalyoncu, "Mahkemede kendimi tanık olarak değil, bilirkişi olarak hissettim" dedi.

Haberin Devamı

Bu arada, tanıklık yapmak üzere duruşmaya davet edilenler, salona mahkeme heyeti ve savcıların girdiği kapıdan alındı. Salona ilk gelen Köksal Karabay'ın, aralarında Çetin Doğan, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek'in de bulunduğu bazı sanıklarla tokalaştığı, Büyükanıt'ın da oturduğu tanıklar için ayrılan bölümde bazı sanıkları eliyle selamladığı görüldü. Bekir Kalyoncu salona en son girerken, kendisine İstanbul Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Kurtoğlu eşlik etti.

AA / DHA