Erdemli KONAR ile arıcılar dünya şampiyonluğu yolunda

KONAR ile arıcılar dünya şampiyonluğu yolunda

Paylaş
KONAR ile arıcılar dünya şampiyonluğu yolunda

KONAR ile arıcılar dünya şampiyonluğu yolunda

ERDEMLİ(Mersin), (DHA)-MERSİN’in Erdemli ilçesinde arıcı Celal Çay, 'Kontrollü Arıcılık Sistemi'ni (KONAR) kurarak Anadolu'nun dört bir tarafındaki 40 arıcı ile Eğriçayır Yaylası'nda ürettikleri kriterde bal üreterek yeniden dünya şampiyonluğunu Türkiye'ye kazandırmak istiyor.
Türkiye'ye birden fazla ödül kazandırmanın gayreti içerisinde olduklarını belirten Celal Çay, Eğriçayır Yaylası'nda ürettikleri balla 2019'da Montreal'de 'en iyi bal kupası'nı aldıklarını hatırlattı. Bu başarıyı 300 yıllık arıcılık geleneğine borçlu olduklarını kaydeden Çay, "Bu arıcılık deneyimimizi kendimize saklamadık, bir standart oluşturduk. KONAR'ın amacı ülkemiz arıcılığını ilerletmek, bir tane Eğriçayır Yaylası değil, onlarca Eğriçayır Yaylası oluşturmak. Çünkü Anadolu'da çok güzel yaylalar var" dedi.
Projeden bahseden Celal Çay, şunları söyledi:
"Arıcılarımız bu standarda göre üretim yaparak Anadolu’da aynı kalitede bal üretiyor. Amacımız bir sonraki Apimondia Bal Yarışması’nda onlarca madalyayla ülkemizin ödüllendirilmesi. Bizim oluşturduğumuz bu standartlarımız üreticiye güven verecek. Çünkü bir iç denetim yapıyoruz. Aynı zamanda organik sertifikasyon firmaları da dış denetim yapıyor. İşletmemizde ballar kalıntı analizinden geçiyor. Tüketiciye de büyük güven sağlıyor. Sistemimizde şu anda 40 arıcımız var. Sistemimiz Anadolu'daki tüm arıcılarımıza açık. İsteyen internet sayfamızdaki mailimizden ulaşabilir. Arıları taşıdığımız bölgeleri kayıt altına almak gerekiyor. İzlenebilirliği sağlamak gerekiyor. Yani bir kavanozda üretici ürünü aldığı zaman onun parti numarasına baktığında hangi yaylada hangi arıcı tarafından hangi sezonda sağdığı bilgisine kadar ulaşabilmemiz gerekiyor. Bu dünyanın istediği bir standart, biz ülkemizde bunu KONAR ile sağlamayı hedefliyoruz."
KADIN ARICILAR DA KONAR'DA
KONAR'da kadın arıcılar da yer alıyor. Kadınlar olarak bu sisteme büyük katkılar vereceklerine inandıklarını ifade eden arıcı Gökçe Çay, "KONAR arıcılık sisteminde biz kadınlar da bulunuyoruz. Kadın üreticilerimizin daha da ileriki dönemler de artarak, üretim kalitesindeki dengeyi daha da artıracağını düşünüyoruz. Uluslararası ödüllerde de kadınlarımızın ülkemize bir sürü ödül getireceğini inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ürettikleri ballarla, bütün ödülleri alacaklarını ifade eden kadın arıcı Emine Konyalı, "Ürettiğimiz ballarla tüm ödülleri kucaklayıp geleceğiz" dedi.
KONAR ile kendilerini geliştirdiklerini ve hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini ifade eden arıcı Ahmet Konyalı ise "Biz Anadolu arıcıları olarak KONAR'a dahil olduk. KONAR'da kendimizi daha iyi geliştiriyoruz, geliştirdiğimize de inanıyoruz. Hedefimiz inşallah uluslararası bal kongrelerinde daha iyi bir derece elde edebilme" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı