Sağlık Konuşturularak beyin pili takıldı

Konuşturularak beyin pili takıldı

Paylaş
Konuşturularak beyin pili takıldı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar, Parkinson hastası 62 yaşındaki Sultan Ergül'ü uyguladığı "beyin pili ameliyatı" ile sağlığına kavuşturdu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar, Parkinson hastası 62 yaşındaki Sultan Ergül'e "beyin pili ameliyatını" uyutmadan gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Uçar, Afyonkarahisar'da yaşayan ve uzun süredir yüksek dozda ilaçla Parkinson tedavisi gören Ergül'ün zorlukla hareket ettiğini, yavaş konuşma ve titremelerinin zor kontrol altına alınan bir duruma geldiğini söyledi.

Değerlendirme ve testlerden sonra "beyin pili" olarak bilinen uygulama için uygun bir hasta olduğuna karar verdiklerini anlatan Uçar, ameliyatta hastanın beyninin sağ ve sol taraflarında daha önce belirlenen noktalara elektrotları yerleştirdiklerini kaydetti.

Bu işlemin her aşamasında hasta ile konuşmaları gerektiğini dile getiren Uçar, şöyle devam etti:

"Yapılan işin gidişatını test etmek, olumsuz bir belirti olup olmadığını görmek ve yaptığımız işin amacına uygun yerdeysek sonucunu hemen görebilmek için bu tür hastalarda, özellikle Parkinson hastalarında ameliyatlarda hep iletişim kuruyor, konuşuyoruz. (Şöyle bir rahatsızlık oldu mu, kolunda uyuşma oldu mu, bacağında şu oldu mu) gibi sorularla sağlık durumunu test ediyoruz ama bu işin bir esprisi de sabahtan akşama kadar süren bir işlem olduğu için hastayla arada sohbet ederek, çok sıkılmadan ameliyat masasından kalkmasını sağlamaya çalışıyoruz."

Haberin Devamı

'HER PARKİNSON HASTASINA BU İŞLEM YAPILIR DİYE BİR KURAL YOK'

Uçar, yaklaşık 8 saat süren ameliyat sırasında hastada bulunan şikayetlerin anında tedavi edildiğini vurgulayarak, bu işlemin en önemli özelliği ve başarısının da bu olduğunu kaydetti.

Parkinson hastalığının ilk tedavisinin ameliyat olmadığının altını çizen Prof. Dr. Uçar, "Öncelikle ilaç tedavisi yapılıyor. İlaç tedavileri bazen çok uzun sürdürülemiyor. İlaçlara bağlı yan etkiler, bazı maliyet sorunları oluyor ya da her ilaç hastada istenilen etkiyi yapmıyor. Her Parkinson hastasına bu işlem yapılır diye de bir kural yok. Belirli kriterleri var" dedi.

'ŞU ANDA ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM'

Sağlığına kavuşan Sultan Ergül de 2005 yılından beri hastalıkla mücadele ettiğini, ameliyattan önce yürüyemediğini ve konuşamadığını söyledi.

Bir gazete haberi sayesinde Akdeniz Üniversitesinde bu ameliyatın yapıldığını öğrendiğini belirten Ergül, "Doktorumla konuşa konuşa ameliyat oldum. Çok güzel geçti. Allah razı olsun. Şu anda çok iyi hissediyorum. Ayaklarımı, ellerimi oynatabiliyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sultan Ergül'ün oğlu Aydın Karayel de sürekli ilaçla tedavi gören annesinde doz arttıkça ilaçların yan etkilerinin fazlalaştığını, ellerinin titrediğini, yürüyemediğini ve yemek yiyemediğini ifade etti. Karayel, "Ameliyatımız başarılı geçti. Şimdi gözlemlediğimiz kadarıyla ameliyat öncesi belirtilerin hiçbiri yok" dedi.

AA