Ekonomi Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Paylaş
Konut alırken nelere dikkat edilmeli

Bahar ayları, konut almak isteyenlere ekonomik anlamda birçok fırsat sunuyor.

Kampanyalar ve fırsatlar arasından kendinize en uygun olanı seçerken, dikkat etmeniz başka unsurlar da bulunuyor. Bunların arasında projenin lokasyonu, ulaşım olanakları, kullanılan malzemenin kalitesi, inşaatı gerçekleştiren firmanın finansal gücü, kurumsallığı ve satış sonrasında vereceği hizmetleri de ayrıca incelemeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

FİRMAYI İNCELEYİN

Konut, bir kişinin belki de hayatında bir kez alabileceği bir yatırım kararı. Bu nedenle, konut alırken çok titiz bir araştırma yapmanız gerekiyor. Yanıtını arayacağınız ilk soru, firmanın ne kadar güvenilir olduğudur. Projede devlet güvencesinin olması önemli bir avantaj. Ancak, sektördeki güvenilir, markalı konutlar inşa eden firmalara da yönelenebilirsiniz. Bu noktada firmanın geçmişini, finansal gücünü, referanslarını, teslim sürelerini, projelerinin güncel durumlarını araştırmanız gerekiyor.

GARANTÖR VAR MI

Firmanın güvenirliğinin yanında, projenin arkasında garantör konumunda bir bankanın olup olmadığı, hatta bankaların projeye özel kredi verip vermediği de önemli. Ayrıca maketten konut satın alırken özellikle projenin inşaat ruhsatının olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

LOKASYON VE ULAŞIM

Bunların dışında, lokasyon, kalite, konfor ve ulaşım da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında yer alıyor. Lokasyon seçilirken, projenin merkezi konumda bulunması ya da merkeze kolay ulaşmanızı sağlayacak ulaşım imkanlarının olması önem taşıyor. Firmanın güvenilirliği, lokasyon ve ulaşım konusunda herhangi bir sorun görmediyseniz, projenin kendi özelliklerini de inceleyin. İnşatta kullanılan malzemeleri ve brüt-net metrekare farkını araştırın. Öte yandan, enerji verimliliği olan, düşük aidatlar ödeyebileceğiniz projelere yönelin.

Merkezi projeler seçilmeli

NUROL GYO Genel Müdürü Musa Aykaç, konut almak isteyen her yatırımcının projeye dair beklentisinin farklılık göstereceğini belirterek, “Bu nedenle her türlü ihtiyaca hizmet eden ve ortak beğeni noktası yüksek olan projelere ilgi daha yoğun oluyor. Ancak metropolde yaşadığımızı göz önüne alacak olursak öncelikli kıstas merkezi lokasyonlara yakınlık olmalıdır” diyor.

Yaşam alanı

Yatırım amaçlı konut alacaklara ‘az maliyetle yüksek getiri elde etme’ kriterine dikkat etmelerini öneren Aykaç, şunları söyledi: “Eğer amacınız satın aldığınız konutta yaşamak ise konutun bulunduğu çevre ve kalitesi, çocuğunuz varsa okula mesafesi, arabanız varsa otoparkının olup olmaması, merkezlere uzaklığı ve ulaşım konusu dikkat edilmesi gereken unsurların başında geliyor. Yani aslında oturmak için konut alan yatırımcı kendisine her şeyin içinde olduğu bir yaşam alanı sunan projeleri tercih ediyor.
Nurol GYO olarak, projelerini geleceğin yaşam tarzını ve özellikle de metropol ihtiyaçlarını doğru okuyarak ortaya çıkardıklarını ifade eden Musa Aykaç, projeleri hakkında şu bilgiyi verdi: “Bu anlayışımızın yansıması olan Nurol Tower projemizi İstanbul’un en önemli lokasyonlarından biri olan Mecidiyeköy’de inşa ediyoruz. Nurol Tower, inovatif bir düşüncenin ürünü olan “EvOfisEv®” konseptine sahip.”

Haberin Devamı

Tecrübeye bakın

SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, firmaların yıllık konut satışlarının ortalama yüzde 35’ini bahar aylarında gerçekleştirdiğini belirterek, “Tüketiciler konut alırken, bulunduğu bölgenin ulaşım olanaklarına, bölgede yapılan ve yapılacak yatırımların varlığına, bir bütün olarak projenin markası, yapımcısı ve konseptine dikkat ederek konut almalılar. Geçmişte konut tecrübesi olan firmalar ve projeleri tercih edilmeli” diyor.

Haberin Devamı

UYGUN ÖDEME

Markalı konutlarda teslim süresinin ortalama iki, üç yıl olduğunu ifade eden Altan Elmas, şunları söyledi: “Bu süre içerisinde, teslim tarihine kadar her dönem için tüketicinin özel bir avantajı oluyor. Proje başlangıcında bir konutu uygun fiyata alabilirken, ilerleyen dönemlerde uygun finansal ödeme planları sunulabiliyor.”
Altan Elmas, Sur Yapı’nın kampanyalarını şöyle anlattı: “KDV’nin yüzde 1 olduğu Sur Yapı Corridor projesinde 2 ödeme seçeneği sunuluyor. Yüzde 5 indirim yapılıyor ve yüzde 20 peşinat ödemesi sonrasında, yüzde 10’luk 3 ara ödeme yapılıyor. ”

Talep harekete geçti

FERYAPI Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, 2012 ile kıyaslandığında bu yılın daha iyi olduğunu belirterek, satışların tüm sektörde ortalama yüzde 30 daha yukarıda olduğunu söyledi. 2012’de ertelenen satın alma düşüncesinin harekete geçtiğini ifade eden Kumova, stok erime hızlarına bakıldığında yüzde 35-40’lık artış görüldüğünü kaydetti.
Tüketicileri konut alırken dikkat etmeleri konusunda da uyarılarda bulunan Kumova, “Gayrimenkul sektörüyle ilgili algı yüksekliği var. Sektörde doğumlar, ölümlerden daha fazla. Ancak bir şirket sıkıntı yaşadığında daha büyük yankı buluyor. Tüketicilerin konut alacakları firmaya özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Öte yandan, yaşayacakları konutu da ana akslarda konum olarak şehre daha yakın noktalarda seçmeleri gerekiyor” diye konuştu.
Ramadan Kumova, FerYapı’nın Boyner Holding ortaklığıyla hayata geçirdiği İstwest projesindeki kampanyadan da şöyle söz etti: “Son kampanyamızda kira öder gibi ev sahibi yapıyoruz. 3+1 tipindeki bir eve 3 bin lira aylık taksitlerle sahip olmak mümkün.”

Haberin Devamı

Emlak Güncel