Antalya Konutta 0.79 sevinci

Konutta 0.79 sevinci

Paylaş
Konutta 0.79 sevinci

Konutta 0.79 sevinci

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, kamu bankalarının sıfır konut satışlarında faiz oranlarını 0.79'a indirdiği açıklaması inşaat sektöründe sevinçle karşılandı. Sektör temsilcileri faiz oranlarının aşağı çekilmesiyle sıfır konut satışlarında artış beklediklerini kaydetti.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı sıfır konutta faiz indiriminin sektörü motive ettiğini söyledi. Haberi çok olumlu karşıladıklarını belirten Sert, "Sektörde ikinci el konut satışı daha ekonomik olması nedeniyle daha çok satış vardı. Bu kararın sıfır daireleri alım gücünü artıracağına inanıyoruz. Daha önce faizlerin 0.99'a çekilmesiyle satışlarda ciddi bir artış olmuştu ve son 3-4 ayda stoklarımız azaldı. Ancak ikinci el konut satışı daha yüksekti. Toplam satışlarda sıfır konut satış oranı yüzde 25-30 civarında kaldı. Sıfır konutlarda faizin 0.79'a çekilmesiyle sıfır konut satışlarının artacağını düşünüyoruz" dedi.

ABARTILI FİYAT ARTIŞI UYARISI

Faiz oranlarının düşürülmesinin hem müteahhitleri hem de sıfır konut almayı planlayanları memnun ettiğini anlatan Sert, "Talep artacaktır. Alıcıların fiyatları iyi araştırmasını istiyoruz. Bazı müteahhitlerimiz bu durumu kendi çıkarlarına kullanabilir, çok dikkat edilmesi gerekiyor. En çok korktuğumuz nokta, haksız kazanç. Bir dairenin üzerinden 30 bin kazanması gerekirken talebin artmasına bağlı fiyat artışları yapılabilir. Tüketicinin buna dikkat etmesi lazım. Müteahhitlerin fırsatçılık yapmaması gerekir. Abartı fiyat artışı yapılmamalıdır" diye konuştu.

FİYATLARDA ARTIŞ OLACAK

Ancak son üç senedir müteahhitlerin fiyat artışı yapmadığını da söyleyen Sert, “Maliyetlerimiz ise yüzde 50'nin üzerinde arttı. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde ciddi fiyat artışları da bekliyoruz. Çünkü yeni imalatlarda maliyet artışı çok arttı. Dolayısıyla yeni iş yapılmazken ve maliyetler artmışken mevcut dairelerin de satış fiyatı yüksek olacak. 2019'u tam istediğimiz gibi olmasa da iyi bir noktada kapattık ve faiz indirimleriyle satışlarımızın daha da artacağına inanıyorum" diye konuştu.

YABANCIYA SATIŞLAR CANSUYU OLDU

Bu yıl yabancılara yapılan konut satışlarının sektöre can suyu olduğunu da belirten Atılgan Sert, “Avrupalılar açısından dövizin yükselmesi avantaj sağladı. Araplar ise ülkelerindeki yaşanan rahatsızlıklara karşı Türkiye'yi güvenli ülke olarak görüyor. Özellikle Araplara ciddi satışlar oldu. 2020'de de yabancılara konut satışının artarak devam edeceğini düşünüyorum. Yabancılar açısından Türkiye güneşi, doğası ve tüm imkanlarıyla herkes için yaşanılabilir formatta. Kriz döneminde yabancılara satışla ayakta kaldık" dedi.

SEKTÖR 2020'DEN UMUTLU

Konut sektörü olarak 2020'den daha umutlu ve beklentilerinin daha yüksek olduğunu da dile getiren Dernek Başkanı Sert, müteahhitlerin A'dan H'ye kadar sınıflandırılmasına yönelik çalışmalarla da finansman, çalıştırılan teknik personel, iş deneyimleri gibi kriterlerin ele alınarak, artık bu işi gerçekten meslek haline getirenlerin ön planda olacağı, rant uğruna bu işe girenlerin dışarıda kalacağı, daha nitelikli bir sektör oluşacağı inancı taşıdıklarını da anlattı.

KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLUNACAK

Sıfır konuttaki faiz indirimi kararının inşaat sektöründe kanayan yara olan satışların durmasına karşı büyük bir nefes aldıracağını söyleyen Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği yönetim kurulu üyesi Hasan Kılıç ise “Hükümetimizin yaptığı en güzel çalışmalardan biri. İnsanlar kira öder gibi ev sahibi olacak. Beklediğimiz bir haberdi ve inşallah faizlerin daha da aşağıya indirilmesi hem yatırımı artıracak hem de insanlarımızın daha kolay ev sahibi olmasına etken olacaktır" dedi.

SIFIR KONUT SATIŞINI HAREKETLENDİRECEK

GYODER ve İNDER üyesi Helmann Construction firması Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selman Özgün de inşaat maliyetlerindeki yüksek artışlar ve maliyet avantajı nedeniyle son dönemde vatandaşların daha çok ikinci el konutları tercih ettiğini belirterek, "Sıfır konutlarda faiz oranlarının 0.79'a indirileceği yönünde sayın bakanımızın yaptığı açıklama bizi çok sevindirdi. Bu uygulamayla özellikle satış problemi yaşanan sıfır konut sektöründe önemli bir hareketlilik olacağını düşünüyoruz. Faiz indiriminin sadece sıfır konutlar açısından uygulanması biriken sıfır konut stokunun eritilmesi, zor durumdaki sektörün düzelmesi ve çok daha uygun koşullarda vatandaşların sıfır konut sahibi olmasını sağlayacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı