Ekonomi Konutta işler değişti

Konutta işler değişti

Paylaş
Konutta işler değişti

Tüketici, ön ödemeli konut satışında (maketten satış) sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden cayabilecek. Ancak, cayma süresine göre yüzde 2-8 arasında ceza ödeyecek

POSTA


Ön ödemeli konut (maketten) satışında tüketici ve konut satıcılarının haklarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan ‘ön ödemeli konut satışlarıyla ilgili düzenleme’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre tüketici, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek.

MASRAFLAR ARTTI


Bu süre daha önceki düzenlemede ‘konutun devir veya teslim tarihine kadar’ şeklindeydi. Ancak tüketicinin sözleşmeden dönmesi durumunda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masrafları sözleşmeden cayan tüketiciden alabilecek. Bu masraflar bazı durumlarda sözleşme bedelinin yüzde 8’ine kadar ulaşabilecek.

40 BİN LİRA TAZMİNAT


Cayma hakkı sözleşmeden itibaren ilk 3 ayda kullanılırsa tüketici sözleşme bedelinin yüzde 2’si, 3-6 ay arasında kullanılırsa yüzde 4’ü, 6-12 ay arasında kullanılırsa yüzde 6’sı 12-24 ay arasında kullanılırsa yüzde 8’i kadar tazminat ödeyecek. Önceki düzenlemede bu oran yüzde 2’ydi. 36 ay vadeli 500 bin liralık bir ön ödemeli konut satışında 23’üncü ayda cayan tüketici 40 bin liraya kadar tazminat ödeyecek.

İSTİSNALAR VAR


Eğer satıcı yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse, tüketici hayatını kaybederse veya bir konut birden fazla tüketiciye satılırsa tüketici sözleşmeden dönme hakkını kullanabilecek. Bu durumdaki tüketici vergi, harç, masraf, tazminat ve benzeri adlar altında herhangi bir bedel ödemeyecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar, 180 gün içinde ödenecek.

Haberin Devamı