Gündem 'Kooperatiflerin doğal ürünleri halka aracısız ulaşacak'

'Kooperatiflerin doğal ürünleri halka aracısız ulaşacak'

Paylaş
'Kooperatiflerin doğal ürünleri halka aracısız ulaşacak'

Kooperatifler tarafından üretilen doğal ürünleri İzmirlilere aracısız olarak ulaştırıcaklarını belirten Başkan Sema Pekdaş, “Yerelde kalkınma hamlesi büyüyecek hem üreticiler hem de tüketiciler kazanacak” diyor

RÖPORTAJ:CEMAL SEVGİ
cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr


İzmir’in merkez ilçesi Konak Belediyesi örnek bir projeye daha öncülük etti. “Tarladan sofraya” sloganıyla hazırlanan proje ile kentteki ve bölgedeki üretici kooperatiflerinin hazırladığı doğal ürünler ilki Konak’ta kurulan pazarda aracısız olarak vatandaşın önüne geliyor. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’la ‘Üretici Kooperatifleri Tüketiciyle Buluşuyor’ adlı projeyi konuştuk.

■ Bu proje nasıl doğdu?

Konak Belediyesi’nin yürütücülüğünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayat bulan, ‘Üretici Kooperatifleri Tüketiciyle Buluşuyor’ adlı projemiz, bugün Hatay Kapalı Pazaryeri’nde saat 12.00’de gerçekleşecek açılışla hizmete giriyor.

İzmir’deki üretici kooperatiflerinin ürettiği doğal ürünlerin tüketiciyle aracısız buluşmasını sağlayacak organizasyon ile İzmirliler tarladan gelen doğal ürünleri ekonomik fiyatlarla alıp sofrasına götürebilecek. Her ayın ilk cumartesi günü kurulması planlanan pazarımıza vatandaşların da yoğun ilgi göstermesini bekliyoruz.

‘YERELDE KALKINMAYI DESTEKLEYECEĞİZ’

■ Büyükşehir’in ‘Yerelde Kalkınma’ hamlesine destek olacak bir proje diyebilir miyiz?

Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde açılacak ‘Üretici Kooperatifleri Tüketiciyle Buluşuyor’ adlı etkinlik İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarıyla yürüttüğü ‘Yerelde Kalkınma’ hamlesine katkı da koyacak. İzmir’de üretici kooperatifleriyle birlikte önemli işler başaran Büyükşehir Belediyesi’nin bu çabalarının daha çok görünür ve bilinir olmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen proje, kooperatiflerin kendilerini tanıtmalarına da imkan sağlayacak.

Her ayın ilk cumartesi günü kurulacak pazar sayesinde hem üretici kooperatiflerine destek olunacak hem de vatandaşlar onların ürettiği sağlıklı ürünlere doğrudan ulaşabilecek.

■ Nasıl bir çalışma yapıldı?

Açılışı bugün yapılacak projenin hazırlıkları Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve üretici kooperatifleri tarafından birlikte yürütüldü.

Yerelde kalkınma hamlesi başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını görünür kılacak proje için benim, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarıretici kooperatiflerinden temsilciler de katıldı.

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantılarda ayda bir kurulması planlanan pazarın kuralları konularak, şartnamesi belirlendi. Ayrıca satış alanları için özel önlükler, özel tezgahlar hazırlandı.

■ Kooperatiflerin uyarıları dikkate alındı mı?

Bu projenin yaşama geçiriliş sürecini, Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve kooperatifler ortak akılla yürüttü. Yani söyleyecek sözü olan herkesin fikri alındı ve uygulandı. Birçok toplantılar gerçekleştirdik ve kooperatiflerin önerilerini dinledik. Onlara nasıl olur diye sorduk.

Tanıtım hazırlıklarını da ortak yürüttük. Satış alanları için özel önlükler, özel tezgahlar hazırlandı. Bu nedenle hem demokrasiye olan katkısı hem de yerel kalkınmaya olan faydası bakımından önemli bir çalışmaya imza attık. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz ve bu sonuçların olumlu olması için de tüm halkımızı davet ediyoruz. ‘Oraya gelin ve bu çabaya sahip çıkın’ diyoruz.



‘KOOPERATİFLERİMİZ KENDİNİ TANITACAK’

■ Bu pazarlar İzmir’in diğer ilçelerine de yayılabilir mi?

Üretici kooperatifleri tuğla üstüne tuğla koymak için büyük bir mücadele yürütüyor. İzmir’deki üretici kooperatiflerinin daha çok görünür ve bilinir olmasını sağlamak amacıyla biz de bir şeyler yapalım istedik. Onların kendilerini tanıtmalarına imkan sağlamak için her ayın ilk cumartesi gününde bu buluşmayı gerçekleştireceğiz.

Tüm hemşehrilerimizi hem üretici kooperatiflerine destek olmaya hem de onların ürettiği sağlıklı ürünlere doğrudan ulaşmaya çağırıyorum.

Bugün saat 12.00’de Hatay Kapalı Pazaryeri’nde yapılacak açılışa herkesi bekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ilki Konak’ta başlatılan buluşmaların arkasının gelmesi gerekiyor. İzmir’in diğer ilçeleri de benzerleri olacak projeleri rahatlıkla hayata geçirilebilir.

PAZARLAMA DESTEGI

■ Üretici hangi hizmetlerden yararlanabilecek?

Amacımız, üretici ile tüketiciyi doğrudan buluşturacak bir alan yaratmak. Hatay Kapalı Pazaryeri, haftanın üç günü pazar kurulan, canlı bir bölge. Burası yerleşim yerlerinin ortasında ve insan sirkülasyonunun en fazla olduğu yerlerin başında geliyor.

Kooperatiflerimizin ihtiyacı olan her şeyi biz ayarlayacağız. Onlar ürünlerini getirip ayda bir gün satış yapacaklar. Gerekirse pazarlamasını ve tanıtımını da biz yapacağız.

Kooperatifler de ayda bir gün gelsinler ürünlerini doğrudan pazarlasınlar istiyoruz. Pazarlama ve tanıtım sorunu yaşayan kooperatiflerimizi de böyle bir çıkış yolu sağlamış olacağız. ‘Üretici Kooperatifleri Tüketiciyle Buluşuyor’ projemiz herkese kazandıracak.

HANGI KOOPERATIFLER PROJEDE YER ALDI?

■ Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Kozak Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ İğdeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Tire Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi

■ Balıklıova Su Ürünleri Kooperatifi

■ Buldan Kovanoluk Kalkınma Kooperatifi (Tarımsal)

■ Buldan 1. Nolu Dokuma Kooperatifi

■ Karşıyaka Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

■ Bayraklı Emek Dünyası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

■ Bergama Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

■ Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

■ Balçova Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi

■ Çeşme Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

■ Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

■ Kavacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

■ Mordoğan Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi

■ Ödemiş Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi

■ Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Bayındır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

■ Kargönül Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi