Beden Sağlığı Köpek memesi hastalığı yaygınlaşıyor

Köpek memesi hastalığı yaygınlaşıyor

Paylaş
Köpek memesi hastalığı yaygınlaşıyor

Köpek memesi hastalığı olarak bilinen hidradenitis suppurativa kıl ve ter bezlerinin yoğun olarak bulunduğu meme altları ve araları, koltuk altları, kasık bölgesi, genital bölge, kalça ve anüs çevresinde görülen, tekrarlayan, ağrılı, kötü kokulu ve akıntılı sivilce ve çıban benzeri şişlikler ile ortaya çıkar. Köpek memesi hastalığı hakkında Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Doç Dr Filiz Topaloğlu Demir bilgi verdi.

Köpek memesi hastalığı olarak bilinen hidradenitis suppurativa kıl ve ter bezlerinin yoğun olarak bulunduğu meme altları ve araları, koltuk altları, kasık bölgesi, genital bölge, kalça ve anüs çevresinde görülen, tekrarlayan, ağrılı, kötü kokulu ve akıntılı sivilce ve çıban benzeri şişlikler ile ortaya çıkar. Tedavi edilmediği taktirde yaşam kalitesini çok ciddi şekilde etkileyen ve etkilenen bölgede hareket kısıtlıklarına yol açabilen yangısal bir hastalıktır. Başlangıçta, basit bir sivilce veya bir çıban şeklinde ortaya çıktığı ve bu bulgular çeşitli tedaviler ile gerileyebildiği için hastaların tanısı geçikmektedir. Çalışmalarda bu hastaların köpek memesi hastalığı tanısını almalarının 7 yıla kadar geçikebileceği gösterilmiştir. Son 6 ayda koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında iki veya daha fazla kez şişlik çıkan hastalar mutlaka bir dermatoloji uzmanına gitmelidir.

Haberin Devamı

Köpek memesi hastalığı kimlerde görülür? Toplumdaki sıklığı ne kadardır? Nedeni nedir?

Köpek memesi hastalığı toplumda her 100 kişiden birinde görülüyor. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 2 ile 5 kat daha fazladır. Birinci derece akrabalarında köpek memesi hastalığı olan üç kişinin birinde köpek memesi hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık dışında aşırı kilo, sürtünme, terleme, sigara tüketimi ve mikroplar gibi çeşitli nedenlerle kıl bezindeki ünite tıkanarak, bağışıklık sisteminin de dahil olduğu yangısal bir reaksiyon başlamaktadır.

Köpek memesi hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık mıdır?

Erken tanı alan hastalarda tam tedavi sağlanabilmektedir. Süreç uzadıkça etkilenen bölgede oluşan izlere ve yapışıklıklara bağlı olarak kalıcı hasarlar ortaya çıkmaktadır. Erken tanı ve tedaviye erken başlanması son derece önemlidir. Hastalarımıza; ideal kilolarını korumalarını, sigarayı bırakmalarını, etkilenen bölgelerdeki kılların lazer epilasyon gibi uygulamalar ile kalıcı olarak yok edilmesini, terlemenin kontrol altına alınmasını, dar, sıkan ve sürtünmeye neden olan, terleten kıyafetler giymemelerini öneriyoruz. Aşırı koltuk altı terlemesi olan hastalar botulinum toksin uygulamalarından fayda görebilmektedir. Tedavide bu koruyucu önlemler dışında çeşitli antibiyotikler, antinflamatuvarlar, A vitamini türevi ilaçlar ve immun sistemi düzenleyen yeni nesil ilaçlardan ve lazer uygulamalarından faydalanıyoruz. Köpek memesi hastalığı, bu koruyucu önlemler ve tıbbı tedaviler ile birlikte kontrol altına alınabilir bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Köpek memesi hastalığında beslenme önemli mi? Bu hastalığı olanlar nelere dikkat etmeli?

Bu hastalarda kilo kontrolü son derece önemlidir. İnsülin salınımını hızlıca artırak insülin direncine yol açabilecek olan pizza, hamburger, hamur işleri, tatlılar gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekleri tüketmelerini önermiyoruz. Batı tipi beslenmeden uzak durmalarını, akdeniz mutfağına uygun beslenmelerini tavsiye ediyoruz. Bu hastaların mutlaka sigarayı bırakmalarını istiyoruz. Yaşam kalitesinde çok ciddi bozukluklara yol açtığı için bu hastalarda dönem dönem psikiyatrik destek de gerekebilmektedir.