Dünya Kore'de füze gerilimi dinmiyor

Kore'de füze gerilimi dinmiyor

Paylaş
Kore'de füze gerilimi dinmiyor

Kuzey Kore’nin peş peşe füze denemelerinin ardından ABD de füze savunma sistemini test etmek üzere düğmeye bastı. Bugün Pasifik kıyısından test amaçlı atılacak önleyici füze ile olası bir Kuzey Kore balistik roketinin engellenmesi amaçlanıyor

Nükleer faaliyetleri ve balistik füze denemeleri yüzünden ABD, Japonya ve Güney Kore’nin sert tepkisini çeken Kuzey Kore rejimi dün sabah yeni bir füze testi daha gerçekleştirdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Scud türü olduğu sanılan kısa menzilli füzenin Wonsan bölgesinin doğusundan yerel saatle 05.39’da fırlatıldığını, füzenin 450 kilometre kat ettikten sonra Japonya açıklarında denize düştüğünü açıkladı. Japonya Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga da füzenin Sado ve Oki adaları arasında denize düştüğünü kaydetti.


TRUMP’TAN TWITTER MESAJI


Kuzey Kore’nin son füze testi ile ilgili ABD Başkanı Donald Trump’a brifing verildi. Trump da Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Kuzey Kore, yeni bir balistik füze fırlatarak, komşusu Çin’e büyük saygısızlık gösterdi… ama Çin gerçekten gayret ediyor!” diyerek Pekin’in diplomatik çözüm çabalarına atıf yaptı. Son denemeye Japonya Başbakanı Şinzo Abe de sert tepki göstererek, “G7 Zirvesi’nde uzlaşmaya vardığımız gibi, Kuzey Kore problemi uluslararası topluluğun en üst önceliği. Kuzey Kore’yi caydırmak için ABD ile birlikte somut hamle yapacağız” dedi. Teste Rusya ve Çin dışişleri bakanlıklarından da tepki gelirken, bu iki ülkenin tüm taraflara “itidal” çağrısı yapması da dikkat çekti.

ABD DE TEST YAPACAK


Kuzey Kore’nin artan balistik füze denemelerine karşı uyarılarını sertleştiren Washington da önlem olarak füze savunma sistemlerini test etme kararı aldı. Amerikan New York Times (NYT) gazetesine göre bugün California eyaleti kıyılarından test amaçlı fırlatılacak anti-balistik füze, sahte savaş başlığı taşıyan bir balistik roketi havada vurmaya çalışacak. Bu test üç yıl aradan sonra ilk deneme olacak. Önceki dokuz testin en az beşinin başarısız olduğu tahmin ediliyor.

MATTİS: FELAKET BİR SAVAŞ OLUR


KUZEY Kore ile süren gerilimle ilgili Amerikan CBS’e konuşan ABD Savunma Bakanı James Mattis çarpıcı açıklamalar yaptı. Mattis, Kuzey Kore rejiminin yüzlerce topçu ve roketatarının dünyanın en yoğun nüfuslu kentlerinden biri olan Güney Kore’nin başkenti Seul’u menzili içine aldığını hatırlattı. ABD Savunma Bakanı, savaş halinde, bunun Çin ve Rusya’ya da tehlike getireceğini söyleyerek, “Ama sonuç olarak bu, diplomatik vasıtalarla çözemediğimiz takdirde, felaket bir savaş olur” ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ UÇAK GEMİSİ


ABD ordusunun Kuzey Kore açıklarına yığınağı da devam ediyor. Amerikan Voice of America (VOA) sitesine göre USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan’dan sonra USS Nimitz uçak gemisi grubu da Kuzey Kore açıklarına yöneldi. VOA, ABD ordusunun bir bölgede üç uçak gemisi grubu bulundurmasının çok nadir bir durum olduğuna da dikkat çekti.

Haberin Devamı