Gündem Korkutan deprem açıklaması

Korkutan deprem açıklaması

Paylaş
Korkutan deprem açıklaması

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse'de, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın (AFAD) 'Doğu Anadolu Bölgesi'nde 7.3 büyüklüğünde deprem bekliyoruz' açıklamalarını değerlendirdi

Yrd. Doç. Dr. Köse, "AFAD'ın ima ettiği yerin Bingöl Yedisu fayı olduğu düşünüyorum. Burası 200 yıldan beridir sesizliğini koruyor. Bu bölgede 7 ve üzeri deprem beklemek mümkün" diye konuştu.

Son günlerde Doğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen depremlerle ilgili açıklama yapan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Doğu Anadolu Bölgesi için 7.3 büyüklüğünde bir deprem uyarısı yaptı. AFAD'ın yaptığı açıklamaları değerlendiren YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, bu açıklamanın vatandaşlar üzerinde kaygıya neden olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Köse, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye kara parçaları üzerinde en aktif tektonik sahalardan biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin en batısında olan tektonik hareketlerin temel nedenin de Doğu Anadolu'daki tektonik hareketlerden kaynaklandığını söyledi.

200 YILDIR SESSİZ

AFAD'ın Doğu Anadolu'da derem bekliyoruz açıklamasının yer belirterek yapmasının daha doğru olcağını da belirten Yrd. Doç. Dr. Köse, "Türkiye depremerden çok yara alan bir ülkedir. AFAD böyle bir açıklama yaparken yer gösterseydi daha iyi olurdu. AFAD'ın ima ettiği yer aslında Bingöl Yedisu fayıdır. Bu fayın olduğu yerde nüfus oranı çok düşük. Bu bölgede deprem olması birçok yeri de etkiler. Yedisu fayı Karlıova ile Erzincan arasındadır. Burası 200 yıldan beridir sessizliğini koruyor. Bu bölgede 7 üzeri deprem beklemek mümkün. Fakat bu depremin şiddetini belirlemek imkansız. Bunu söylemek doğru değil. Açık açık yerlerini söylemekten çekinmemek lazım. Karar mercilerini yönlendirmek için bu şart. Vatandaşlarımızda tedirgin oluyor" diye konuştu.

Gülay ÖZEK - Murat ÇAĞLAR/VAN, (DHA)