Dünya Koroda herkesin kalbi aynı anda atıyor

Koroda herkesin kalbi aynı anda atıyor

Paylaş
Koroda herkesin kalbi aynı anda atıyor

İsveç'teki Gothenburg Üniversitesi'ne bağlı Sahlgrenska Akademisi'nden bilim adamları, koro üyelerinde müziğin, biyolojik anlamda, bedeni ve sağlığı nasıl etkilediğini inceledi. Koroda şarkı söyleyenlerin kalbinin 'aynı anda' attığı ortaya çıktı

Müziğin, başta rehabilitasyon ve önleyici tedbir olmak üzere tıbbi amaçlarla kullanılabilmesi için yeni yöntemler bulmayı hedefleyen bilim adamları, melodinin ve müzik yapısının koro üyelerinin kalp faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olduğu sonucuna vardı. Tek sesli şarkı söylemenin senkronize etkisinin bulunduğunu belirten bilim adamları, koro üyelerinin kalp atışlarının da aynı anda hızlanıp yavaşladığını vurguladı. Araştırmaya imza atanlardan Björn Vickhoff, şarkı söylemenin duygusal hayat ve başkalarıyla iletişimle bağlantılı, baştaki vergus adı verilen sinirin faaliyetini düzenlediğini belirtti.

Haberin Devamı

UZUN CÜMLELİ ŞARKILAR NEFES ÇALIŞMASI ETKİSİ VERİYOR

Bilim adamı, uzun cümleli şarkıların yogadaki nefes alıştırmalarındakine benzer etkiye sahip olduğunu, diğer bir deyişle şarkı söyleyerek ruhsal durum üzerindeki kontrolün sağlanabileceğine dikkati çekti. Vickhoff ayrıca, "tek sesliliğin" toplu hareketle bağlantısı bulunduğunu belirterek, senkronizasyonun dayanışmaya da katkısı olduğunu, bir sonraki aşamada koronun okullardaki ortak çalışma alanlarının güçlendirilmesinde oynadığı rolü de test etmeyi planladıklarını vurguladı.
Daha önce koroda şarkı söyleyenlerin kas hareketleri ve vücudun birçok bölümündeki sinir faaliyetlerinin senkronize olduğunun bilindiğini belirten bilim adamları, bu araştırmayla aynı durumun kalp için de söylenebileceğinin anlaşıldığını belirtti. Araştırma, "Frontiers in Neuroscience" dergisinde yayımlandı.

Haberin Devamı

AA