Türkiye (Son Dakika) Koronavirüs Türkiye'de: Covid-19'a karşı yapılması gerekenler ve koronavirüs salgınında son durum

Koronavirüs Türkiye'de: Covid-19'a karşı yapılması gerekenler ve koronavirüs salgınında son durum

Paylaş
Koronavirüs Türkiye'de: Covid-19'a karşı yapılması gerekenler ve koronavirüs salgınında son durum

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı' açıklamasının ardından tüm Türkiye, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ve koronavirüsten korunmanın yolları hakkında araştırmaya başladı. Toplu taşıma kullanan İstanbulluların çoğunun bu sabah maske taktığı görüldü. Koronavirüs tanısı konulan vatandaşımızın ise erken teşhis nedeniyle virüsü fazla yaymadığı düşünülüyor. Koronavirüs salgını ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Türkiye uzun zamandır koronavirüs salgınını uzak tutmak için ciddi bir mücadele veriyordu. Dün Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde de koronavirüs vakasının ortaya çıkmasının ardından Türkiye, koronavirüs görülmeyen tek ülke olarak kalmıştı. Ancak akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, 'Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı. Bu ülkemizde görülen ilk vaka. Verilere göre tanı erken konuldu. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır' diyerek Türkiye'de görülen ilk koronavirüs vakasını açıkladı. Koronavirüsün yayılma şekli, koronavirüsten korunma yolları ve koronavirüs salgınında son durumla ilgili tüm detaylar haberimizde.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ!

Koronavirüsle ilgili detaylı ve doğru bilgi için Sağlık Bakanlığı'nın sosyal medya paylaşımlarını ve açıklamalarını dikkate alın. Sosyal medyada gördüğünüz koronavirüsle ilgili her görüntü ve bilgiye inanmayın, kaynağından araştırmaya özen gösterin.

Koronavirüs testi nasıl ve nerede yapılıyor?

2019 Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcut. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı'nda yapılıyor. Yurt dışında Koronavirüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid-19 tanı kiti Ankara'da Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nda geliştirildi.

Kit, hemen hemen virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanılmaktadır. Normalde 4 -120 saat arasında sonuçlanan tanı testi bu kit ile 90 dakikaya kadar düşürülmüştür. İlerleyen zamanlarda sürenin daha da düşürülmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Hastadan bir örnek alınıyor ve laboratuvarda genetik kodu çıkarılıyor. Tekrar tekrar kopyalanıyor ve küçük miktarlar genişletilerek tespit edilebilir hale getiriliyor.

Bu 'RT-PCR' testleri HIV ve grip gibi virüslerin tespit edilmesinde de kullanılıyor ve sonuçlar yüksek oranda başarılı oluyor. Araştırmacılar, bu testlerin genellikle çok sağlam olduğunu ve hatalı pozitif veya negatif sonuç çıkma oranının çok düşük olduğunu belirtiyor.

Koronavirüs hayvanlardan bulaşır mı?

Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Koronavirüsla (2019-nCoV) enfekte olması beklenmiyor. Ancak evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman için ellerin su ve sabunla yıkanması gereklidir. Böylece hayvanlardan bulaşabilecek diğer enfeksiyonlara karşı korunma sağlanacaktır.