Siyaset Köşk'ten 7 yıla onay
Paylaş
Köşk'ten 7 yıla onay

Cumhurbaşkanı Gül, hem kendisini de ilgilendiren kritik yasaya hem de daha önce veto ettiği vekil emekli maaşlarıyla ilgili yasaya onay verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tartışmalı iki yasayı onayladı. Daha önce veto ettiği milletvekillerinin emekli maaşlarıyla ilgili yasanın TBMM’de değişmiş halini onaylayan Gül, kendisini de ilgilendiren kritik yasaya da onay verdi.

MUHALEFET VETO İSTEMİŞTİ

Gül, görev süresini 7 yıl olarak belirleyen ve bir daha Cumhurbaşkanı adayı olmasını engelleyen yasayı imzaladı. Muhalefetin veto çağrısına uymayan Gül, 4 Şubat’a kadar inceleme süresi bulunmasına rağmen, yasayı bekletmeden onaylamayı tercih etti.

CHP, Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini daha önce açıklamıştı. Gül de veto etmek veya Anayasa Mahkemesi’ne götürmek yolunu tercih etmeyeceğinin sinyalini vererek CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürebileceğine işaret etmişti.

Gül’ün onay vermesinin ardından gözler CHP’ye çevrildi.

CHP’nin yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 60 günlük süresi bulunuyor.

Gül, daha önce veto ettiği milletvekillerinin emekli aylıklarını düzenleyen yasanın TBMM tarafından değiştirilmiş şeklini ise onayladı. Kanunda değişiklik yapıldığı için veto etme imkanı bulunmasına rağmen, Gül böyle bir tercihte bulunmadı. Yasaya göre, milletvekili emekli aylıkları bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılana kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45’i dikkate alınarak hesaplanacak. 2012’nin ilk yarısı için emekli aylıklarına yapılan yüzde 4’lük zamla birlikte milletvekillerinin alacağı emekli aylığı 6.271 lira olacak.

Düzenlemenin ilk halinde oran yüzde 60 olarak hükme bağlanıyor, bu da milletvekili emekli aylıklarını 8040 liraya yükseltiyordu. Gül’ün vetosuyla bu çerçevede milletvekili emekli aylıklarında yaklaşık 2 bin liralık bir düşüş sağlandı.

Haberin Devamı