KOŞU YAPANLAR İÇİN SAĞLIKLI KARBONHİDRATLAR
Karbonhidratlar bir koşucu beslenmesini temel bileşenidir çünkü egzersiz sırasında kolayca parçalandıkları için vücudun en erişilebilir enerji şeklidir.
2008'de seçkin koşucularla ilgili bir araştırma, çoğu katılımcının %50-70 günlük kalorilerinin karbonhidratlardan alınması gerektiğini buldu. Araştırmada, daha yüksek yoğunluklarda antrenman yapan ve daha uzun mesafe koşanların daha fazla karbonhidrata ihtiyacı vardı. (J Athl Train. 2008 Sep-Oct; 43(5): 489–504.)
Besleyici karbonhidrat kaynakları lif , vitamin ve mineral içerir. Koşucular arasında bazı popüler sağlıklı karbonhidrat kaynakları şöyledir;
- Bütün meyveler
- Tatlı patatesler
- Yulaf ezmesi
- Esmer pirinç
- Tam buğday ekmeği, tahıl ve makarna
Bazı koşucular, mide-bağırsak rahatsızlığını önlemek için lif alımını belirli zamanlarda sınırlar. Bu, antrenmandan, uzun koşudan veya yarıştan önce düşük lifli bir yemek yemek anlamına gelebilir. Bununla birlikte, bir bireyin bağırsağının tolere edebileceği karbonhidrat miktarı ve türleri kişiden kişiye değişir, bu nedenle koşucular, koşu öncesi hangi yiyeceklerin kendileri için en iyi sonucu verdiğini denemek isteyebilirler.