Gündem Köy bombalamaları AYM'de

Köy bombalamaları AYM'de

Paylaş
Köy bombalamaları AYM'de

Türkiye'nin AİHM tarafından tazminata mahkûm edildiği Şırnak'taki köy bombalaması ile ilgili dosya, verilen takipsizlik kararının ardından Anayasa Mahkemesi'ne gitti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1994 yılında savaş uçaklarının Şırnak’ın Kuşkonar ile Koçağılı köylerini bombalaması ve 38 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle Türkiye’yi geçen 2 milyon 305 bin euro tazminata mahkum ederken, Türkiye’nin itiraz reddedildi. Türkiye’de verilen takipsizlik kararı üzerine dosya Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Şırnak’ın merkeze bağlı Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin 26 Mart 2004 tarihinde savaş uçaklarınca bombalanarak 38 kişinin ölümü, 13 kişinin yaralanması ile ilgili AİHM’de görülen davada, Türkiye’ye ’Yaşam hakkını ihlal ettiği ve etkin soruşturma yapamadığı’ gerekçesiyle 13 Kasım 2013 tarihinde 2 milyon 305 bin euro tazminat ödemeye mahkum edildi. AİHM kararında, hava operasyonuna katılan pilot ve saldırı emri veren komutanların ’İnsan yaşamını dikkate almadan bombalama yaptıkları’ ve ’Uçuş kayıtlarını gizlediklerini’ belirterek, bu olayın, hayatını kaybedenler ile yaralananların yakınlarına üzüntü ve eziyet verdiği belirtildi.

TÜRKİYE, İTİRAZ ETTİ

Adalet Bakanlığı, kararı AİHM’in Büyük Dairesi’ne taşıyarak karara itiraz etti. Ankara itirazında, dava dosyasında PKK’lılardan ’özgürlük savaşçısı’ olarak söz edilmesi, AİHM kararında savaş hukukunu düzenleyen Cenevre Sözleşmesi’nin ilk 3 maddesine atıfta bulunmasının, gelecekte terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uluslararası ceza mahkemelerinde sanık yapılmasının önünü açabileceği gerekçesiyle kararın kabul edilemeyeceğinı belirterek bozulmasını istedi. ’Hakimler Paneli’ adı verilen ve 5 üyeden oluşan AİHM Büyük Dairesi, Türkiye’nin yaptığı itiraz başvurusunu reddedince daha önce verilen mahkumiyet kararı da kesinleşmiş oldu.

TÜRKİYE’DEKİ DOSYA ANAYASA MAHKEMESİ’NDE

Şırnak’ın 2 köyünde 20 yıl önce düzenlenen ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısıyla ilgili Türkiye’de yürütülen soruşturmada, Genelkurmay Askeri Savcılığı takipsizlik kararı verirken köylülerin avukatı Tahir Elçi, karara Hava Kuvvetleri Komutanlığı Mahkemesi’nde itirazda bulundu. İtirazın da reddedilmesi ile soruşturma dosyası bu kez Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Köylülerin avukatı Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, hükümetin AİHM kararına Genelkurmay’ın talebi ile yaptığı itirazın Büyük Daire tarafından reddedilmesi ile AİHM kararının kesinleştiğini söyledi. Avukat Elçi, Türkiye’de yürütülen soruşturma dosyasının ise takipsizlik kararı verilerek kapatılmak istendiğini ve takipsizlik kararının AİHM’in kararının reddi anlamına geldiğini ifade ederek, o soruşturma dosyasını da Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını söyledi.

Ferit ASLAN / DİYARBAKIR, (DHA)