Karacabey Koyun kırkımına başlayan üreticiler yapa fiyatlarına tepkili

Koyun kırkımına başlayan üreticiler yapa fiyatlarına tepkili

Paylaş
Koyun kırkımına başlayan üreticiler yapa fiyatlarına tepkili

Koyun kırkımına başlayan üreticiler yapa fiyatlarına tepkili

Yasin KESKİN / KARACABEY (Bursa), (DHA) – BURSA'nın Karacabey ilçesinde küçükbaş hayvan üreticileri hayvanlarının kırkılmasına başlarken, yapaların ederinin çok altında alınmasına tepki gösterdi.

Karacabey'de koyunlardan bol verim almak amacıyla gerçekleştirilen kırkım işlemleri başladı. Kırkılan hayvanlar, fazlalık yapan yünlerin alınması sayesinde daha da gelişiyor. Havaların ısınması ile birlikte koyunları kırktıklarını ve bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlığı alarak sıcak havada rahatlatmalarını saladığıklarını söyleyen Küçükbaş Hayvan Üreticisi ve Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Evren, “Rahat otlayan bir hayvan daha fazla süt verir. Koyunlar genelde makaslarla kırkılıyordu, ancak şimdi bu işi profesyonelce yapan kişiler kısa sürede hem de hayvana eziyet vermeden kolayca yapıyorlar” dedi.

Kırkım sonrasında çıkan yapaların ederinin çok altında alınmasına tepki gösteren Evren, “Bizim en büyük yaramız yapa konusu. Hayvanlarımızı kırktırmaya kalktığımızda tanesini 10 TL’ye kırktırıyoruz. Yapanın alım fiyatı 4 sene önce 5 TL’ydi. Şimdi ise 2 TL’nin bile altında. Buna bir çare bulunmasını istiyoruz. Kırkım fiyatları, yem fiyatları, gübre fiyatları her yıl çıkarken yapa fiyatları ise tam aksine her sene düşüyor. Yılda bir sefer kırkım yapıyoruz. Hayvan başına 3 kilo kadar yapa düşüyor. Biz yapamızı alan kişilere teklifte bulunduk fakat onlar bize, '2 TL’nin üstünde biz bu yapayı alamayız'diyorlar. Bu yapalar en az 6-7 TL olması gerekiyor. Ben buradan bütün meslektaşlarıma sesleniyorum. Bu fiyatlara vermektense devletimiz bir işletme açsın, biz askeriyemize yapayı bedavaya verelim. Askerlerimize bere, çorap ve ihtiyaç duydukları malzemeler yapılsın” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı