Yaşam Kraliçe nezaketi

Kraliçe nezaketi

Paylaş
Kraliçe nezaketi

Milliyet yazarı Melih Aşık bugünkü köşesinde, Buckingham Sarayı'ndaki yemekle ilgili ilginç bir ayrıntıya yer verdi. İşte o bölüm...

"Cumhurbaşkanı Gül’ün İngiltere seyahatini izleyen gazetecilerden Sedat Ergin, Buckingham Sarayı’ndaki yemeği anlatırken bir ara şöyle diyor:
“Meyve ikramına geçildiğinde konukların önündeki tabağın üstüne içinde su olan birer cam kâse konuldu. Bir protokol görevlisinden bunun meyve yıkamak için getirildiğini öğrendim. Görevli, “Bu eski bir gelenek. Meyve yıkanmış gelse de gelenek sürdürülüyor. İstiyorsanız meyveyi yedikten sonra elinizi de yıkayabilirsiniz... ”

Haberin Devamı

Bir süre Londra Büyükelçiliğimizde de görev yapmış olan emekli diplomat Uğur Ergun aynı konuda daha geniş bilgi veriyor... Okuyalım, protokol bilgimizi geliştirelim:

“Sedat Ergin’in sözünü ettiği yemek sonrası parmak uçlarının hafıfçe ıslatılması için yemek davetleri protokol ve gelenekleri uyarınca masaya getirilen finger bowl olduğu anlaşılmaktadır.

Genelde bunların içine limon veya aromatik çiçek parçaları konur.

Tatlı servisinden önce masaya getirilir.

Bowl (kase) altındaki kâğıtla birlikte masadaki tatlı tabağının üzerine konulur.

Önce tek elin parmak uçları hafıfçe ıslatılır ve (gerek duyuluyorsa ) diz üstündeki peçete ile kurutulur. Sonra elin diğer parmak uçları ıslatılır... İçinde meyve yıkanmaz...

Haberin Devamı

Finger bowl daha sonra masanın sol tarafına konulur ve tatlı servisi için tatlı tabağı boş bırakılır..”

Uğur Ergun bu bilgiye tarihi bir olayı ekliyor:

“Padişah Abdülaziz, Londra’yı ziyareti sırasında ‘finger bowl’daki suyu içmiş, Kraliçe Victoria da misafirinin mahcup olmaması için kendi önündeki kasedeki suyu içmiştir.”

Türkiye’de de zaman zaman ağır davetlerde masaya üzerinde çiçek yaprağı bulunan su kaseleri geliyor... İçinde sadece parmaklarınızı ıslatınız..."

MELİH AŞIK / MİLLİYET