Ekonomi Kredi alacaklara iyi haber!

Kredi alacaklara iyi haber!

Paylaş
Kredi alacaklara iyi haber!

TBB Başkanı Aydın'ın 'sinyal' verdiği BDDK çalışmasına göre konut ve tüketici kredileri ile kredi kartlarında risk ağırlıkları azalıyor. Böylece bankaların sermaye yeterlilik oranı daha az düşünce, kredi verme iştahı artacak

Önceki gün Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) bankalara getirilen yüklere gevşeme sinyalleri aldığını söyledi. Ardından dün BDDK, bankaların verdiği tüketici kredileri ile kredi kartlarında çok yüksek olan risk ağırlıklarının aşağı çekilmesi için çalışma başlattı. Böylece kredi verirken bankaların sermaye yeterliliği daha az azalacak ve kredi verme limitlerini artıracak. Kredi maliyetlerini düşürecek.

Haberin Devamı

BDDK’nın Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından 2012 yılında oluşturulmuş olan Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı kapsamında hazırladığı taslak ile kredi kartı ve tüketici kredilerinde her 100 liralık krediye karşı bankaların ayırdıkları karşılık 250 lirayı bulurken yeni taslakta bu oranın Basel kriterlerine çekilmesi hedefleniyor. Değişiklik çerçevesinde ihtiyaç duyulabilecek ilave düzenlemeler üzerinde ise BDDK çalışmaları devam ediyor.

KONUTTA YÜZDE 35’E GERİLEDİ

BDDK yönetmelik taslağında konut kredilerinde yüzde 50 olan risk ağırlığının yüzde 35’e çekildiği belirtilerek temerrüt istatistiklerinin söz konusu alacaklar için daha farklı bir risk ağırlığının uygulanmasını gerektirdiği kanaati oluşması durumunda risk ağırlığının yüzde 35’ten az olmamak üzere kurulca farklılaştırılabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

TÜKETİCİDE YÜZDE 200'E ÇIKIYOR

Habetürk'ün haberine göre tüketici kredilerinden kaynaklanan ve kalan vadesi 2 yılı aşan alacaklar yüzde 200 risk ağırlığına tabi.

"GEVŞEMEYE YÖNELİK SİNYAL GELİYOR"

DEMİŞTİ TBB Başkanı Hüseyin Aydın, önceki gün yaptığı açıklamada “FED’in olumsuz etkisini bertaraf etmek için sektöre getirilen yüklerde gevşemeye yönelik somut sinyaller geliyor” demişti. Şu anda kredi kartı ile kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1 aydan 6 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarları yüzde 100, diğerleri ise yüzde 75 risk ağırlığına tabi. Kredi kartları ile kullandırılan kredilerin kalan vadesi 12 ayı aşan taksit ödemelerinin risk ağırlığı yüzde 250 düzeyinde.