Ekonomi Kredi kartına 9 ay sınırlaması

Kredi kartına 9 ay sınırlaması

Paylaş
Kredi kartına 9 ay sınırlaması

Taksitlendirme süresinin 9 ayı geçemeyeceği; telekomünikasyon, kuyum, yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit yapılamayacağına ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı

'Banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelik'te yapılan değişiklik ile 1 Şubat'tan itibaren kredi kartları taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu yönetmeliğin 26'ncı maddesinin başlığı "Kart çıkaran kuruluşlarda koruyucu hükümler, hesap ve kayıt düzeni, mali tablolar ve denetim" şeklinde değiştirilirken, bu maddeye şu fıkra eklendi:

"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz."

Bu yönetmeliğin 1 Şubat'ta yürürlüğe gireceği kaydedildi.

BİRDEN FAZLA KREDİ KARTINIZ VARSA...

Aylık gelirin yarısından fazlasına taksit yapılması döneminin kapanacak olmasının yanı sıra farklı kredi kartları için de ‘tek limit havuzu’ formülü devreye giriyor.

Birden fazla kartı olanlar bir kişinin birden fazla kredi kartı olsa dahi toplamda bir ay içinde üstlenebileceği taksit tutarı sınırlandırılacak. Örneğin beş kredi kartı olan ve bin TL maaş alan bir kişi toplamda 500 liranın üzerinde taksit yapamayacak. Kartlardan biri ile taksit sınırı doldurulduğunda diğer dört kart ile taksitli alışveriş yapılamayacak. Düzenlemeye ilişkin çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirten BDDK’ya yakın bir kaynak, “Konuya ilişkin teknik ayrıntılar üzerinde çalışıyoruz. Taksit sınırlandırılması ekonomi yönetiminin üzerinde önemli durduğu bir konu. Hem ticari hayatı sekteye uğratmayacak, hem de tüketici kredilerindeki aşırı büyümeyi önleyecek bir formül üzerinde çalışıyoruz. Taksit sınırlandırılmasının farklı yöntemlerle aşılmasını istemiyoruz. Bu kapsamda bir kişinin birden fazla kartı olsa da taksit tutarının geliri ile orantılı olacağı bir sistem üzerinde çalışıyoruz” dedi.

2

Haberin Devamı