Ekonomi Kredi ve kart borcunu ödemek artık daha kolay

Kredi ve kart borcunu ödemek artık daha kolay

Paylaş
Kredi ve kart borcunu ödemek artık daha kolay

Kredi ve kart borcu artık 72 ay vadeye yayılarak düşük taksitlerle ödenebilecek. 10 bin liralık gecikmiş kredi borcundan ayda 224 lirayla kurtulmak mümkün olurken, haciz ve icra takibi gibi işlemler de durdurulacak

Bilal Emin Turan- POSTA

Bankalara borcu olanlar, borçların 72 ayda ödenebileceği müjdesiyle heyecanlandı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemenin bu hafta devreye girmesi bekleniyor. Karar kapsamında takipteki (batık) 17.5 milyar liralık borç yapılandırılmayı bekliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre; 17.5 milyar liranın 10.3 milyar lirası ihtiyaç kredilerinden, 7.2 milyarı da kredi kartlarında geliyor.

Hacizlerden kurtaracak
Tüketici kredilerinin vadesi düne kadar 36 ayla sınırlandırıldığından çekilen kredilerin aylık ödemesi de yüksek. Kredi kartlarında ise ötelenen borçlar katlanarak artıyor. Dolayısıyla, borçların 72 ayda (6 yılda) ödenmesini sağlayacak olan düzenleme, aylık kredi taksitini ödemede zorlananların, borcu borçla kapatanların ve kredi kartı borcunun sadece asgari tutarını ödeyerek hacizlerin kıskacına düşenlerin elini rahatlatacak.

Vade sonuna dikkat edin
Yapılması gereken yasa çıktıktan sonra kredi çekilen ve kredi kartı kullanılan bankaya müracaat etmek. Vade uzadıkça taksitler düşüyor gibi görünebilir. Ama vade sonunda cepten çıkacak para da iyi hesap edilmeli. Yapılandırmada en önemli maliyet kalemi ise faiz olacak. Kredi kartlarında nakit çekme faizi yüzde 2.02, gecikme faizi yüzde 2.52 olarak uygulanıyor. Bu oranlar tüketici kredilerinin neredeyse iki katı.

224 lira taksitle kurtul
Şu anda tüketici kredi faizleri bankaya ve vadeye göre değişmekle birlikte yüzde 1.18-1.48 aralığında. Tüketici kredilerinde yasal gecikme faizi ise krediyi kullanmış olduğunuz faizin en fazla yüzde 30’u kadar uygulanabiliyor. Kart ve tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılmasında faizin yüzde 1.20 seviyelerinde olacağı öngörülüyor. Bu durumda 10 bin liralık borçtan ayda 224 lira taksit ödeyerek kurtulmak mümkün olacak.

‘Ek maliyetler çıkarılmamalı’
Borç yapılandırması bankalar tarafından da olumlu karşılanıyor. Çünkü çoğu banka tahsil edemediği alacakları çok düşük tutarlara ‘varlık yönetim şirketlerine’ devrediyor. Yapılandırmayla batma riski olan ve batık kredilerin tahsili gündeme gelecek. Bu nedenle yapılandırmayla borcunu ödeme niyeti olan tüketiciye ek maliyet çıkarılmaması ve ‘yüzde 2’ gibi yapılandırma ve erken ödeme bedelinin alınmaması gerektiği ifade ediliyor.

Daha düşük vade seçilebilecek
10 bin liralık borcun 72 ay vadeyle ve yüzde 1.20 faizle yapılandırılması halinde vade sonunda cepten çıkacak para 16 bin 123 lira olacak. Vade uzadıkça maliyet artıyor. 72 aydan daha kısa süreler de yapılandırma için tercih edilebilecek. Bu durumda örneğin; 10 bin liralık birikmiş kredi kartı borcunu yüzde 1.20 faizle 48 ayda ödemek isteyenler borçtan, ayda 290 lira, vade sonunda ise 13 bin 920 lira ödeyerek kurtulacak.

Haberin Devamı