Ekonomi Kredilerde büyüme hızı üç ayda ikiye katlandı

Kredilerde büyüme hızı üç ayda ikiye katlandı

Paylaş
Kredilerde büyüme hızı üç ayda ikiye katlandı

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, ekonomide toparlanma yaşandığına dikkat çekti

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, ekonomik toparlanmaya bağlı olarak, kredilerde büyüme hızının neredeyse ikiye katlandığını söyledi.

Haberin Devamı

“Toparlanmada bankalar da önemli bir rol üstleniyor” diyen Ekrem Keskin, 2009’un tamamında yüzde 6.9 olan toplam kredi büyümesinin, bu yıl ilk üç ayda (geçen yılın ilk üç ayıyla kıyaslandığında) yüzde 13’e ulaştığını ifade etti. Ekrem Keskin, geçen yıl yüzde 9 büyüyen Türk Lirası kredilerde de bu oranın ikiye katlanıp yüzde 18’e çıktığını belirtti.

HAREKET TERSİNE DÖNDÜ

Ekrem Keskin, TBB’nin ‘Çok Yaşa Bebek’ sosyal yardım programı için düzenlenen toplantıda konuştu. Bu yıl Hazine’nin geçen yıla göre daha az borçlandığını vurgulayan Ekrem Keskin, bankaların, piyasada kalan bu para sayesinde de kredilere daha fazla yüklendiğini kaydetti.

Ekrem Keskin, öte yandan ilk üç ayda, bankaların menkul kıymet yatırımlarındaki büyümenin yüzde 28’den yüzde 20’lere indiğini vurguladı. Ekrem Keskin, “Geçen yılın tam aksine, büyüme kredilerde hızlanırken, menkul kıymetler cüzdanında yavaşlıyor” dedi.

Haberin Devamı

ÖZEL BANKALAR MUSLUĞU AÇIYOR

Geçen yıl bankacılık sistemindeki kredi büyümesinin kamu bankalarından kaynaklandığını ifade eden Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, “Bu yıl özel bankaların kredisi de büyüyor. İlk üç ayda toplam kredi hacmi 20.1 milyar TL arttı. Bunun 6.6 milyarını kamu, 10.5’ini özel bankalar, 3.2’sini de yabancı bankalar açmış” diye konuştu. Ekrem Keskin, kurumsal kredilerdeki artışın tüketici kredilerini geçtiğini de belirtti. Buna göre yılın ilk üç ayında kurumsal krediler 13.5 milyar TL, bireysel krediler 6.6 milyar TL arttı.