Gündem Kritik gün: Menbiç'te düğüm çözülecek

Kritik gün: Menbiç'te düğüm çözülecek

Paylaş
Kritik gün: Menbiç'te düğüm çözülecek

Mevlüt Çavuşoğlu ile Pompeo’nun bugün yapacakları görüşmede, “PYD’nin Menbiç’ten çekilmesi, güvenliği Türk ve ABD askerinin sağlaması, yönetimin yerel Meclis eliyle yürütülmesi”ni içeren yol haritasıyla ilgili olarak nihai kararın alınması bekleniyo

Türkiye ile ABD arasında son dönemde ilişkilerin gerilmesinde ABD’nin “terör koridoru” planı çerçevesinde terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı gücü YPG’yi silahlandırması ve verdiği söze rağmen Menbiç’ten çekilmesini sağlamaması önemli rol oynadı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı sürecinde Türkiye ile ABD arasında ilişkiler daha da gerildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu süreçte Afrin’den sonra Menbiç’e harekat düzenlenebileceğinin sinyalini verdi.

Haberin Devamı

ABD ile sorunun çözümü için diplomatik temaslar bu yılın ocak-şubat aylarında yoğunlaştı. Gerilen Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin üzerindeki elektriğin hafifletilmesi için önemli adım, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un 15-16 Şubat’ta Ankara’ya yaptığı ziyaretle atıldı. Ancak bu ziyaret öncesinde iki önemli diplomatik görüşme daha gerçekleşti.

Türkiye’ye ilk ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster tarafından yapıldı. McMaster, İstanbul’a gelerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü. İkinci görüşme ise bunun hemen ertesinde Brüksel’de gerçekleşti.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile ABD Savunma Bakanı James Mattis, NATO Savunma Bakanları Toplantısı nedeniyle bulundukları Brüksel’de ikili bir görüşme yaptı. Bu temasların ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 15-16 Şubat’ta Ankara’da temaslarda bulundu. Tillerson’un Ankara ziyaretinde, iki ülke arasında üç çalışma grubundan oluşan bir mekanizma kurulması kararı alındı. Bu çalışma grupları; Irak, FETÖ ve konsolosluk sorunları ile Suriye olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Suriye başlığı altında Menbiç sorunuyla ilgili olan çalışma grubunun faaliyetine sorunun taşıdığı aciliyet nedeniyle öncelik verilmesi üzerinde mutabakat sağlandı.Teknik düzeydeki görüşmeler, 8-9 Mart tarihlerinde Washington’da yapıldı. Washington görüşmelerinin siyasi turu ise 19 Mart’ta yapılacak ve Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson görüşerek siyasi düzeyde karar alacaktı.

Ancak Tillerson’un ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınması nedeniyle bu görüşme ertelendi. Menbiç’le ilgili çalışma grubunun teknik düzeydeki son toplantısı, 25 Mayıs’ta Ankara’da yapıldı. Bu toplantıda, üç aşamalı bir yol haritası belirlendi. Bu üç aşama ana hatlarıyla şöyle:

- Temmuz ayının ilk haftası itibariyle YPG Menbiç’ten çekilecek ve PYD’nin denetimine son verilecek. - 20 Temmuz’dan itibaren güvenliği ve denetimi Türk ve ABD askeri güçleri sağlayacak. Türk istihbarat uzmanları ve diğer ilgili uzmanlar da Menbiç’te faaliyette bulunacak.

Haberin Devamı

- Ağustosun ilk haftasından itibaren Menbiç’in demografik yapısına uygun yerel meclis oluşturulacak. Menbiç, yerel Meclis tarafından yönetilecek. Menbiç’te nüfusun büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. PYD ile bağlantılı olmayan Kürt gruplar da bu Meclis’te te yerel Arap unsurları korku, caydırma ve maddi yollarla ikna ederek ortak bir yönetim kuruyor görüntüsü vermek ve son olarak ABD başta olmak üzere yabancı ülke askerlerini bu bölgeye yerleştirip yerel unsurlara yalnız olmadığını göstermek. Tüm bu yöntemlerin en önemli kesişimi şu ana kadar karşımıza Menbiç’te çıktı.

Bu nedenle Menbiç’ten YPG’nin çekilmesi bu modelle kontrol etmeye çalıştığı diğer bölgelere ilişkin bir örnek de teşkil edebilecektir.

Nihai karar Çavuşoğlu dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun davetiyle ABD’ye gitti. Çavuşoğlu ile Pompeo bugün görüşecek. Bu görüşmede, Menbiç ile ilgili oluşturulan yol haritası konusunda nihai kararın alınması bekleniyor.

Haberin Devamı