Dünya Kriz çözüldü!

Kriz çözüldü!

Paylaş
Kriz çözüldü!

ABD'de, federal harcamaları kısmak için 16 gün önce 'kepenk kapatmak' zorunda kalan, Temsilciler Meclisi'nin borç tavanının yükseltilmemesi için gösterdiği direnişle daha da derinleşen siyasal ve ekonomik kriz, dün gece geçici olarak çözüldü

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Partili Hary Reidile Cumhuriyetçi Partili Azınlık Lideri Mitch McConnell’in, yoğun pazarlıkların ardından uzlaşmaya varmalarının ardından hazırlanan tasarı, Cumhuriyetçi Partili milletvekillerinin çoğunluğu ellerinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi’nde kabul edildikten sonra, ABD’nin iflas günü anlamına gelen 17 Ekim’den çok kısa bir süre önce Barack Obama tarafından imzalandı.

GEÇİCİ ÇÖZÜM

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Temsilciler Meclisi’nde sayılı zaferlerinden biri olarak gösterilen tasarının kabul edilmesi ile Obama yönetimi 15 Ocak 2014’e kadar federal anlamda finanse edilecek. Yükseltilmemesi durumunda, ülke ekonomisinin kendi borçlarını ödeyemez duruma düşmesine yol açacak borç tavan limiti de 7 Şubat’a kadar yükseltilecek.

ABD’nin mevcut borç limiti şu anda 16.7 trilyon dolar. Hükümet 2011’de 14.3 trilyon dolardan 16.7 trilyon dolara çıkardığı borç limitini bu kez 17 trilyon doların üzerine çıkarmayı planlıyor. ABD hükümetinin borç limitinin yükseltilmesini sağlayan tasarı ABD’ye yalnızca 114 günlük bir rahatlama sağlayacak. 15 Ocak’ta hükümetin yeniden kepenk indirmek zorunda kalması gündeme gelebilecek. 7 Şubat’ta ise borç limiti yine aşılacak.

Haberin Devamı

OBAMA'NIN SAYILI ZAFERLERİNDEN BİRİ

Cumhuriyetçi Parti’nin, kamuoyunda ‘Obamacare’ olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık reformunun yasalaşmasını engellemek için hükümeti kapatmasına yol açması, ardından ülke ekonomisini kendi borçlarını bile ödeyemez duruma düşmesine saatler kala uzlaşmaya razı olması, ABD medyası tarafından Obama’nın sayılı zaferlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Başkan Obama’nın, ‘sağlık reformu’ konusunda ödün vermeyen ve bu konuda pazarlığa girmeyi ret eden tavrının, Cumhuriyetçileri bozguna uğrattığı belirtiliyor.

DHA