Ekonomi Kuaför ve berberler için uyarı: Ya virüs taşıyan birini tıraş ettiyse?

Kuaför ve berberler için uyarı: Ya virüs taşıyan birini tıraş ettiyse?

Paylaş
Kuaför ve berberler için uyarı: Ya virüs taşıyan birini tıraş ettiyse?

Eve berberi çağırıp saç tıraşı olabilir miyim? Virüsün kargolardan bize geçme olasılığı var mı? Ultraviyole kullanılarak dezenfektasyon sağlanabilir mi? Corona virüs hakkında merak edilen soruları uzmanlar yanıtladı. İşte Hürriyet'ten Zeynep Bilgehan'ın haberi...

“Ya berber sizden önce COVID'19'lu birini tıraş ettiyse"

Turan Eltutan soruyor: Eve berberi çağırıp saç tıraşı olabilir miyim? Corana virüs için sakıncası var mı?

Haberin Devamı

Prof. Dr. Necmettin Ünal (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Yoğun Bakım Uzmanı):

Eve gelen berberin corona virüs taşıyıcısı olmadığını, sizden önce COVID-19’lu bir hastayı tıraş etmediğini nereden bileceksiniz? Tıraş sırasında sosyal mesafenin korunma olasılığı da yok. Ayrıca evine berber çağırıp tıraş olduktan sonra COVID-19 kapanların var olduğunu da bilmekteyiz. Sonuç olarak tıraş işini bir müddet daha kendi kendiniz veya evinizdeki diğer kişilerden yardım alarak yapmanızda fayda var.

Koşullar zor ama dayanma gücü yeter

Barış Kesmez soruyor:

Sağlık memuru olarak cezaevinde görev yapıyorum. 14 gün otelde, 14 gün cezaevinde yatıp kalkarak çalışmaktayız. İnanın bu çalışma sistemi ve şartlar çok zor... Psikolojik olarak dip yaptık. Resmen hapis yatıyoruz. Arif Hocam ne yapabiliriz?

Haberin Devamı

Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatrist):

Size “Güçlü olmaya çalışın, pozitif düşünün, aldığınız nefese şükredin” gibi süslü laflar etmeyeceğim. Çalışma koşullarınız zor ve dile getirme konusunda bana güvendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sizi anlıyorum. Ben de meslek hayatımda lojmanlarda, zor koşullarda, darbe ortamlarında, ailemden, çocuklarımdan uzakta ve kısıtlı maddi imkânlarla mesleğimi yaptığım böyle yıllar yaşadım. Her şey geçiyor. Dayanma gücü yeter.

Gelen kargoyu sabunlu bezle silin

Furkan Mutlu soruyor:

Acaba sipariş verdiğimiz kargolardan virüsün bizlere geçme olasılığı var mıdır?

Prof. Dr. İsmail Balık (Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi):

Kargo paketlerinden virüs bulaşma ihtimali çok düşüktür. Paketi sabunlu bir bezle sildikten sonra elinizi de sabunla yıkarsanız olası riski de tamamen ortadan kaldırmış olursunuz! Belki daha önemlisi kargo elemanı ile sosyal mesafeye dikkat etmektir. Zaten kargo şirketleri bu sebeple imza uygulamasını kaldırmışlardır.

UV etkili

Recep GÖÇER ve Uğur Kıymaz soruyor:

Ultraviyole C (UV-C) ışınlarının mikrop ve bakterileri öldürdüğü veya başka bir deyişle DNA yapısını bozduğu biliniyor. Peki virüsler üzerindeki etkisi nedir? Ultraviyole kullanılarak dezenfektasyon sağlanabilir mi?

Haberin Devamı

Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya (Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı):

UV etkili. Biz hastanelerde biyogüvenlik kabinlerinin içini ve bazı çalışma ortamlarımızı bu şekilde dezenfekte ediyoruz.