Yaşam Küba'yı görmeden ölmeyin

Küba'yı görmeden ölmeyin

Paylaş
Küba'yı görmeden ölmeyin

Herkesin 'ölmeden önce görülmesi gereken yerler' listesinin başında eminim Küba vardır

Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Arca ve Banu Ergin'in ev sahipliğinde geçtiğimiz hafta önce iki gün Miami, sonrasında Küba’da aldık soluğu. Jose Marti Havalimanı’ndan çıkıp bizi otelimize götürecek araca bindiğimizde sanki 2019’dan 1960’lı yıllara ışınlanmış gibiydik. Yol boyunca rengarenk klasik otomobiller, sömürge döneminden kalmış gösterişli eski binalar görüyorsunuz. Her biri fotoğraf karesine sığmak istermişçesine birbirleriyle yarışıyorlar. Başta Havana, bitmek üzere olan bir dönemi ve ne getireceği belli olmayan bir geleceği gözler önüne seriyor. Eylül ve mayıs arası en ideal tatil zamanları. Sıcaklık 20-30 derece. Yanınızda mutlaka ince kıyafetler götürün derim.

Haberin Devamı

Otele varıp bavullardan kurtulduğumuzda Havana’nın ara sokaklarında buluyoruz kendimizi. Plaza de la Catedral, şehrin en keyifli merkezlerinden biri. Etraf falcı, sokak müzisyenleri, kafe ve restoranlarla dolu. Karnavalın içinde alıyoruz yerimizi. Sokak aralarında rengarenk kıyafetleriyle ellerinde purolu kadınlar, yol boyunca dans eden, şarkılar söyleyen gruplar sizi karşılıyor. Fotoğraf çektirmek istiyorsanız bahşişi önden vermeniz şart. Bu arada eğer alışveriş hastalığınız varsa kredi kartı maalesef sadece oteller ve lüks restoranlar dışında hiçbir yerde geçmiyor.

Yanınızda mutlaka Euro olmalı. Dolarla hiçbir şey alamıyorsunuz. Ya da Küba halkının kullandığı para olan Cuc’u kullanabilirsiniz. Cuc da dolarla eş değerde. O yüzden yanınızda mutlaka Euro olsun.

Haberin Devamı

TROPICANA SHOW

Tropicana Show, 70 yılı aşkın bir süredir Küba gece hayatının vazgeçilmezi. Bu canlı açık hava kabaresini izlerken adeta büyülü rengarenk payetlerin, tüylerin, rengarenk kıyafetlerin dansla bütünleştiği görsel şölenin bir parçası oluyorsunuz. 200’e yakın dansçının iki saat süren unutulmaz şovlarını izlerken şarabınızı yudumlamanın keyfi hiçbir yerde yok. Önceden rezervasyon yaptırmazsanız yer bulmanız zor. Kaçırılmayacak bir gösteri benden söylemesi...

Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun milyonlara seslendiği meydana geldiğimde, adeta kalbim yerinden çıkacak gibi oluyor. Küba’daki devrimin dört atlısı Fidel Castro, kardeşi Raul Castro, Che Guevara ve Camilo Cienfuegos’un ruhu bu meydanı adeta sarıp sarmalıyor. Tura Turizm yönetim kurulu başkanı Ayçin Arca “Küba her zaman çok rağbet gören bir ülke. Ama özellikle 1 Mayıs’ta dünyanın her yerinden turistler akın akın geliyor” diyor.

MUTLAKA YAPIN

Liman yolunda önemli dünya liderlerinin büstler var. Türkiye Cumhuriyetin Kurucusu Atatürk’ün büstü de orada. Mutlaka ziyaret edin. Kilometrelerce uzakta bu gururu yaşayın.

Eski arabalarla veya Coco Taxi’lerle şehir turu atın.

Puronun fabrika ya da atölyelerden taze sarılmışını alın.

Tablo alırsanız mutlaka arkasına mühür bastırın. Yoksa havaalanında el konabilir.

Haberin Devamı

Malecon isimli ambarda sanat eserleri ve hediyelikler satılıyor, bir uğrayın.

Devrim Müzesi’ni gezin. Sömürge döneminden günümüze geniş bir resim koleksiyonuna sahip.

Devrim Meydanı’nda Che’nin dev portresiyle fotoğraf çektirin.

Dondurmacı La Coppelia’nın dondurmalarını tadın.

El Gato Tuerto’ya gidip eğlenin. İki ayrı grup sahneye çıkıyor, izleyin.

Küçük bir not: Kübalı bir kızla evlenebilmek için devlete başlık parası olarak 12 bin Euro (7 yaşına kadar devletin her gün verdiği bir litre süt parası) ödemeniz, Küba’dan ev alabilmek için de Kübalı biriyle evlenmeniz gerekiyor.

KÜBA MUTFAĞI

Küba mutfağının pek bir özelliği yok. Ne yerseniz yiyin her zaman tabakta pilav ve siyah fasulye, biraz yeşillik ve patates oluyor. Ana yemek olarak da tavuk, et veya balık tercih edebilirsiniz.

BİLMENİZ GEREKENLER

Beyzbol en popüler sporu.

Her şey devlet kontrolünde. Evsiz insan neredeyse hiç yok.

Küba’da bir iş kurmak istiyorsanız çalışanlarınızın yüzde 80’i Kübalı olmak zorunda.

Haberin Devamı

En yüksek maaş (aylık) 20 Euro (Doktorlar ve avukatların maaşı 40 Euro’yu buluyor).

Karne ile alışveriş yapılıyor.

Üniversite bitene kadar tüm eğitim masraflarını devlet karşılıyor.

Ağaç kesmenin ve sokak hayvanlarına zarar vermenin cezası büyük.

Yediğiniz tüm sebze ve meyveler organik...

Kanser hastalığında tıp inanılmaz ilerlemiş durumda.

Suna AKYILDIZ

suna.akyildiz@posta.com.tr