Ramazan Küfretmek, sakız çiğnemek, tükürük yutmak, diş fırçalamak orucu bozar mı?

Küfretmek, sakız çiğnemek, tükürük yutmak, diş fırçalamak orucu bozar mı?

Paylaş
Küfretmek, sakız çiğnemek, tükürük yutmak, diş fırçalamak orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruç tutan birçok mümin, belli başlı konularda tereddüte düşüyorlar. Nelerin orucu bozacağı özellikle de küfretmenin, sakız çiğnemenin, tükürük yutmanın, diş fırçalamanın orucu bozup bozmadığı merak konusu oluyor. İşte bu konulara Diyanet'in verdiği cevaplar...

Mübarek ramazan ayında sık sık sorulan sorulardan birkaçı "Küfretmek, sakız çiğnemek, tükürük yutmak, diş fırçalamak orucu bozar mı?" şeklide... Müslümanlar için büyük bir önem arz eden bu sorulara ise Diyanet İşleri Başkanlığı tek tek cevap veriyor. İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Haberin Devamı

TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Ağızdaki balgamı ve tükürüğü yutmak, orucu bozmayan maddeler arasında...

KÜFRETMEK ORUCU BOZAR MI?

İslam inancına göre küfür ve benzeri hakaret içeren kötü sözler, kötü ahlakın göstergesidir. Bu nedenle oruçlu olana veya olmayana diye ayırmadan herkese haram kılınmıştır. Küfür ve kötü sözün oruca etkisiyle ilgili farklı yaklaşımlar mevcuttur ancak Ebu Hüreyre’den nakledildiğine göre, Resulullah bu konuyla ilgili şöyle buyurmuştur: "Yalanı ve yalana göre hareket etmeyi terk etmeyenin yemeyi içmeyi bırakmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur." Buyurmaktadır. Oruçlunun yalandan, yalancı şahitlikten, iftiradan, dedikodudan, kötü söz ve davranışlardan uzak durması, orucun en önemli adabındandır. Dedikodu, gıybet gibi fiiler, aslında hiçbir zaman Müslüman’a yakışmaz. Müslüman, dürüsttür, dosdoğrudur. O, gönül kırmaz, küs durmaz. Yüce Allah gıybet etmeyi, insanın ölü kardeşinin etini yemesine benzetir. Gıybet, genel olarak günah olsa da oruçluyken gıybet etmek daha kötüdür. Zira gıybet, orucun bereket ve sevabını siler. Pek çok alim gıybetin orucu bozmayacağını kabul etse de İbn Hazm gibi bazı alimler oruçlunun gıybet etmesi halinde orucunun bozulacağını bile söylemiştir.

Haberin Devamı