2 bin 300 yıllık 'Eros' figürü İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergiye çıkarıldı
Mitolojide aşk tanrısı olan 'Ares' ile 'Afrodit'in oğlu 'Eros'un tasvir edildiği, 2 bin 300 yıllık figür, arkeolojik kazılarda bulunduktan 42 yıl sonra İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergiye çıkarıldı.
Yunan mitolojisinde 'Ares' ile 'Afrodit'in oğlu olan, aşk ve şehveti temsil eden 'Eros'un tasvir edildiği, 2 bin 300 yıllık kulp figür, 1980 yılında Muğla'nın Milas ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda bulundu. Helenistik döneme ait ve 4,5 santimetre yüksekliğe sahip olan, pişmiş toprak malzemeden yapılmış kulp, İzmir Arkeoloji Müzesi'nin fuaye salonunda, cam fanusta ilk kez sergilenmeye başlandı.
İzmir Arkeoloji Müzesi, Müze Müdür Yardımcısı İhsan Tercan (fotoğrafta), "Çok önemli buluntu. 2 bin 300 yıllık. Bir kaba ait kulp. Helenistik döneme ait eser. Mitolojide aşkın tanrısıdır. Esere ilgi çok güzel. Okulların da tatil olmasıyla yoğun ziyaret var. Yaz mevsiminin etkisiyle de yabancı konuklarımız da müzeyi ziyaret ediyor" dedi. (DHA)
MİTOLOJİDE EROS:
Bazı kaynaklara göre Ares ile Afrodit'in oğludur. Eros sadece aşkın ya da seksin tanrısı değil, bu inanca göre aynı zamanda sonsuza dek sürecek olan yaratıcı üreme işleminin de sembolüdür. Bir söylentiye göre attığı okla insanları birbirine aşık eder ama attığı okun kendisine hiçbir zaman yararı olmaz.
İçi dolu bir ok kılıfı ile yay taşıyan genç ve yakışıklı bir delikanlı olarak tasvir edilen tanrı, Romalılarca Amor veya Cupid olarak anılmıştır. Kült merkezi Thespiae olmakla birlikte Atina’da Aphrodite ile aynı tapınağı paylaşmaktaydı. Thespialılar Eros onuruna her 5 yılda bir Erotika adlı spor ve oyun festivali düzenlemekteydi.
Eros zamanla şairlerin etkisiyle çoğunlukla kanatlı çocuk formunda insan yüreğine endişe ve heyecan aşılayan bir varlık olarak tasvir edilmeye başlanmıştır. Vergil’in Aeneid, Ovid’in Metamorphoses Apuleius’un Altın Eşek adlı eserlerinde bahsi geçen Eros’un rol oynadığı en önemli efsane Milet masallarından kaynağını alan Endymion’un ‘Psykhe’ye Methiye’dir.
FELSEFEDE EROS:
Adını Yunan mitolojisindeki "aşk tanrısı"ndan alan, "yüce sevgi" ya da "arzulu aşk" anlamında kullanılan Yunanca kavram. "Agape" kavramının tam karşıtında yer alan "eros", "agape"de bulunmayan bencil ve arzulu bir niteliğe sahiptir. "Eros" kavramının işlendiği en önemli yapıtların öncülleri Platon'un "şölen" ve "Phaidros" adlı diyaloglarıdır.