Kültür - Sanat İlim nedir? İlim ne demek TDK? İlim sözlük anlamı...
Paylaş
İlim nedir? İlim ne demek TDK? İlim sözlük anlamı...

İlim sözcüğü bilim ile eş anlamda kullanılabilen bir sözcük. Fakat ilim bilimin ötesinde ve üzerinde kullanılan bir sözcük anlamı da taşır. İlim öğrenmek, ilim irfan sahibi olmak gibi terimler ile karşımıza çıkan ilim kelimesinin sözlük anlamı da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İlim nedir? İlim ne demek TDK? İlim sözlük anlamı nedir? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için araştırdık.

İlim sözcüğü çok geniş bir anlama sahip olabilir. Bu kelimenin anlamını çözmek isteyenler TDK sözlüklerinde anlamını araştırıyor.

Haberin Devamı

İLİM NEDİR?

İlim ve bilim kelimeleri arasında fark gözetmeksizin birbirlerinin yerlerine kullanılıyor. Bazı durumlarda kelimenin anlamı tam bilinmediği için anlatım bozuklukları oluşturuyor.

Arapça kökenli bir kelime olan ilim kelimesinin anlamı daha çok ayrıntı, özellikle ve nitelik manalarını taşıyor. Daha çok bilim anlamı ile kullanılan ilim sözcüğü cümle içerisinde günlük hayatta çok sık tercih ediliyor.

Bunun yanı sıra ilim kelimesinin anlamı farklı şekilde de araştırılıyor. Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanılarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgiye ilim adı veriliyor.

İLİM NE DEMEK TDK?

Kelimelerin anlamları genellikle TDK üzerinden değerlendiriliyor. İlim kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yer alıyor. Kelimenin TDK sözlük anlamı şu şekilde açıklanıyor.

Haberin Devamı
  •  Bilim
  •  Mecaz olarak ayrıntı, özellik ve nitelik

İLİM SÖZCÜK ANLAMI

İlim kelimesi bilim ile aynı anlama geliyor. Sözlüklerde de ilim kelimesinin karşılığı bilim olarak açıklanabiliyor. Fakat ilim bilimden daha kapsayıcı anlam taşır. İlim bilimi de içine alır. Bilim sadece maddi dünya ile ilgilenmek anlamına gelir. Fakat ilim manevi ve dünyevi bilgilerin tamamını içerir. İlimde metaya ek olarak maneviyat söz konusu olur. Fakat bilimde sadece meta bulunur.

İlim kelimesi Arapça kökenli olup Arapçadan İlm'm kelimesinden gelmiştir. Türkçe karşılığı ise bilgi olarak bilinir. Bilim ise bil kökünden türemiş öz Türkçe bir kelime olarak karşımıza çıkar. Keramet, Vahiy, alamet, mucize gibi gerimler bilim ile açıklanmamakta, ilim ile açıklanır. Genellikle ilim öğrenmek, ilim irfan sahibi olmak gibi söz öbeklerinde çok sık kullanılan bu kelime pek çok deyimde de yerini alır.