Kültür - Sanat Salman Rüşdi kimdir? Şeytanın Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi’yi kim yaraladı, sağlık durumu nasıl?
Paylaş
Salman Rüşdi kimdir? Şeytanın Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi’yi kim yaraladı, sağlık durumu nasıl?

Yazar Salman Rüşdi, ABD’nin New York kentindeki Chautauqua Enstitüsü’nde katıldığı konferansta sahnedeyken herkesin gözü önünde bıçaklı saldırıya uğradı. Şeytanın Ayetleri kitabını çıkarmasının ardından ölüm tehditleri alan yazarın sağlık durumu hakkında açıklamayı ise menajeri Andrew Wylie yaptı. Peki, Salman Rüşdi kimdir? Şeytanın Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi’yi kim yaraladı, sağlık durumu nasıl? İşte ayrıntılar…

Salman Rüşdi uğradığı saldırı sırasında karnından ve boynundan olmak üzere 10-15 defa bıçaklandı. Yaklaşık 20 saniye süren saldırının ardından Rüşdi hastaneye kaldırılırken, New York polisi saldırganı göz altına aldı. İşte milyonlarca Müslüman’ın tepkisini çeken ancak Batı dünyası tarafından ifade özgürlüğü olarak koruma altına alınan Şeytanın Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi hakkında merak edilenler…

Haberin Devamı

SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?

75 yaşında uğradığı bıçaklı saldırı sonrasında hastanede tedavisi devam eden Salman Rüşdi, 19 Haziran 1947 tarihinde Hindistan Bombay’da Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

1961'de lise eğitimi için Birleşik Krallık'a gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te diğer Müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti.

Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Kitap yalnızca İngiltere'de bir milyonun üzerinde sattı.

Haberin Devamı

Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan'da aynı akıbete uğradı. Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile'ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan, Pakistan, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Sudan, Mısır, Somali, Bangladeş, Endonezya ve Katar'da yasaklandıktan sonra Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.

1989 yılında dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından imzalanan Bakanlar Kurulu kararıyla kitabın İngilizce baskısının Türkiye'ye girişi de yasaklandı.

Ardından kitap bir bütün olarak Türkçeye de çevrilmedi.

ŞEYTANIN AYETLERİ KİTABININ YAZARI SALMAN RÜŞDİ’Yİ KİM YARALADI?

New York polisi gözaltına alınan saldırganın kimliğini 24 yaşındaki Hadi Matar olarak açıkladı.

SALMAN RÜŞDİ’NİN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Salman Rüşdi’nin sağlık durumuna ilişkin açıklama menajeri Menajeri Andrew Wylie’den geldi. Yazarın bir gözünü kaybetme riski bulunduğunu belirten Wylie Haberler iyi değil. Salman muhtemelen bir gözünü kaybedecek, kolundaki sinirler ve karaciğeri ciddi zarar görmüş" ifadelerini kullandı.

SALMAN RÜŞDİ KİTAPLARI

  • 1975 – Grimus
  • 1981 – Geceyarısı Çocukları
  • 1983 – Utanç
  • 1987 – Jaguar Gülüşü: Bir Nikaragua Yolculuğu
  • 1988 – Şeytan Ayetleri
  • 1990 – Harun ve Hikayeler Denizi
  • 1992 – Hayali Vatanlar: Makale ve eleştiriler, 1981-1991
  • 1994 – Doğu, Batı
  • 1995 – Mağribinin Son İç Çekişi
  • 1999 – Ayakların Altındaki Toprak
  • 2001 – Öfke
  • 2005 – Soytarı Şalimar