Gündem Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Dipsiz Göl açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Dipsiz Göl açıklaması

Paylaş
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Dipsiz Göl açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümüşhane'de bulunan Dipsiz Göl'de gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, gölün kurumasına neden olduğunu ve ilgililerin haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu.

Gümüşhane Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl'de 'define' söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu. Gerekli izinler alındıktan sonra başlatılan kazı çalışmasında hiçbir şey bulunmadı. Sonlandırılan kazı sonrası Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık krater Dipsiz Göl, toprakla doldurularak, kapatıldı.

Haberin Devamı

Bakanlık soruşturma başlattı

Yaşanan bu üzücü olay sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamada, "Gümüşhane'de bulunan Dipsiz Göl'de gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda gölün kurumasına sebep olunmuştur. Bakanlığımızca ilgililer hakkında 15.11.2019 tarih ve 372 sayılı onay ile soruşturma başlatılmış ve görevden uzaklaştırılmışlardır" denildi.

#olayıngeçmişi

  • Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de 'define' söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu.
  • Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazıya izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı.
  • Dipsiz Göl'de, yasal izinle yapılan kazıda sonuca ulaşılamazken, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen, 15'inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesi arandı.
  • Kaynağı ve akarı olmayan, Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık krater Dipsiz Göl'de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından alan toprakla dolduruldu. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanına ise bir de su akarı için plastik boru koyuldu. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığını haline döndü.