Yaşam Kurban Bayramı tam da o güne denk geliyor

Kurban Bayramı tam da o güne denk geliyor

Paylaş
Kurban Bayramı tam da o güne denk geliyor

Bu yıl Kurban Bayramı'nın ilk günü, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'ne denk geliyor. Hayvanseverler, bu yıl Kurban Bayramı'nın böyle bir güne denk gelmesini fırsata çevirerek kurban kesimlerinde rastlanacak olumsuz görüntülere karşı mücadele edecekler.

Her Kurban Bayramı’nda yapılan tartışmalar, bu yıl da başladı. Bayrama sayılı günler kala, kurban fiyatları, kurban derilerinin nereye bağışlanacağı tartışmaları beklenirken çok daha farklı bir tartışma konusu gündeme geldi.

Kurban Bayramı’nın 1. günü olan 4 Ekim Cumartesi, aynı zamanda Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne denk geliyor. Hayvan Hakları dernekleri, kaçıp yola fırlayan kurban görüntülerini ve kasaplığa soyunan eğitimsiz vatandaşları bu bayram görmemek için 4 Ekim’i güzel bir fırsata çevirmek istiyorlar.

83 YILDIR KUTLANIYOR

Hayvan haklarıyla ilgili ilk girişimler 19. Yüzyılda başladı. Bu girişimlerden tam 100 yıl sonra, dünyanın çeşitli kesimlerinden, Hollanda’nın Lahey kentinde toplanan hayvanları koruma örgütleri 1931 yılında 4 Ekim’i, Hayvanları Koruma Günü olarak duyurdular. 1931 yılından beri, 4 Ekim günü hayvan haklarını hatırlatma ve hükümetleri-otoriteleri bu konuda daha etkin davranmaya yöneltecek faaliyetlerde bulunma günü olarak kutlanıyor.

4 EKİM’İN ETKİLERİ TÜRKİYE’DE GÖRÜLECEK Mİ?

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Kurban kesiminin yapılacak olması her yıl gördüğümüz, kurbana eziyet ederek kesme işlemlerinin ya da çocukların kurban kesim alanlarında bulunmasının önüne geçebilecek mi? İşte Diyanet İşleri ve Hayvan Hakları Federasyonu’ndan (HAYTAP) yapılan açıklamalar:

HAYTAP’a, 4 Ekim’le ilgili görüşlerini dile getirdi. Federasyon, kurban kesiminin dini bir inanış olduğunu söyleyerek kurban kesiminde eziyetten kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Federasyon, önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da “Hayvana en az acı çektirecek şekilde kurban kesilmesi” çağrısında bulunuyor.

“İBADET VAHŞETE DÖNÜŞMEMELİ”

HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık, “Kurban ibadetine asla karşı değiliz, bizim çabamız ibadetin vahşete dönüştürülmemesi noktasında. Bu konuda her yıl olduğu gibi, bu bayramda da mücadele vereceğiz” dedi.

“İSLAM’A YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER”

HAYTAP, bayram öncesinde; Orman Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, valilikler ve belediye başkanlıklarına çağrıda bulundu. Bu çağrıda “Kurban Bayramı’nda her yıl vicdan taşıyan herkesi ve tüm samimi Müslümanları derinden yaralayan ve yüce dinimiz İslam'a yakışmayan görüntüler oluşmaktadır. Hayvanlar ibadet adı altında bacaklarından vinçlerle asılmakta, kaçmasınlar diye bıçaklanmakta, uygun koşullarda taşınmadıkları için kaçan hayvanlar ise taşlarla sopalarla dövülerek durdurulmaya çalışılmakta, uygun olmayan yerlerde acemi kasaplar tarafından adeta işkence eder gibi boğazlanarak kesilmektedirler" deniliyor.

DİYANET DE AYNI GÖRÜŞTE

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da, HAYTAP’ın açıklamasıyla örtüşen nitelikte bir açıklama yapıldı. Diyanet İşleri’nden, Kurban ibadeti yapılırken İslam dininin gerektirdiği şefkati ve merhameti asla elden bırakmamak gerektiği söylendi.

Kurban Bayramı ne zaman?

3 Ekim Cuma - Kurban Bayramı arifesi
4 Ekim Cumartesi - 1. gün
5 Ekim Pazar- 2. gün
6 Ekim Pazartesi - 3. gün
7 Ekim Salı - 4. gün

HÜRRİYET

Haberin Devamı