Pratik Bilgiler Kurban etlerini doğrarken nasıl bir kesme tahtası kullanılmalı?

Kurban etlerini doğrarken nasıl bir kesme tahtası kullanılmalı?

Paylaş
Kurban etlerini doğrarken nasıl bir kesme tahtası kullanılmalı?

Kurban Bayramı geldi ve birçok kişi kestiği kurbanların etlerini parçalarken nasıl bir kesme tahtası kullanması gerektiğini merak ediyor. Peki, kurban etlerini doğrarken plastik mi, metal mi, tahta mı yoksa cam kesme tahtası mı kullanılmalı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bengisu Ay, bakın neler söyledi...

Kesim, yüzüm ve iç organların çıkarıldığı alet ve malzemelerin birbirinden ayrı olması gerekiyor. Her işlem sonrasında mutlaka yıkanıp dezenfekte edilmeli.

Haberin Devamı

Etlerin parçalanması işlemi mutlaka uygun tezgahlarda (paslanmaz çelik masa veya etle temasında sakınca olmayan kolay temizlenebilir malzeme) yapılmalı.

Kesme parçalama tahtası kullanılacaksa mutlaka plastik tercih edilmeli. Kullanılacak plastiklerin gıda ile temasında sakınca olmadığını gösteren sertifikalarının olması gerekir.

Derinin üzerinde veya kanın akıtıldığı ve iç organların boşaltıldığı alanda et parçalama işlemi yapılmamalı.

Kesim ve yüzüm işlemlerinin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hayvanlar mümkün olduğunca askıya alınarak kesilmeli ve yüzülmeli. Kanatma (boğazlama) dahi yere dikey konumda askılarda yapılmalı.