Bucak Kurbanlık alacak vatandaşlara uyarı

Kurbanlık alacak vatandaşlara uyarı

Paylaş
Kurbanlık alacak vatandaşlara uyarı

Kurbanlık alacak vatandaşlara uyarı

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)- BUCAK Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel kurbanlık alacak vatandaşları uyardı.

Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, Kurban Bayramı'nda vatandaşları sağlıklı kurban kesmeleri konusunda uyardı. Başkan Özel, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kurumsal uygulaması olan ve hayvan hastalıkları hakkında bilgi edinilmesi, hayvan hareketlerinin kontrol belgelerinin görüntülenmesi, hayvan refahı yönetmelikleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpe numarasından sorgulanması, tespit edilen hastalıkların ilgili en yakın İl Müdürlüğü'ne bildirimi ve bakanlıkça yayınlanan hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili güncel duyuruların yayının yapıldığı 'HaySag' adlı mobil cep telefonu uygulamasını indirmelerini istedi. Söz konusu bu uygulamayla kurbanlık olarak alınacak hayvanların küpe numaralarını sorgulayabileceklerini belirten Özel, bu uygulamayla hayvanın cinsi, doğum tarihi ve aşıları hakkında bilgi edinilebileceğini söyledi.

Bilal Özel, vatandaşları kurban alırken dikkat etmesi gereken konular ve alınması gereken tedbirler konusunda da uyardı. Özel, "Sığırlarda 2 yaşını doldurmuş ve kalıcı dişleri çıkmış olmalı, kulak küpeli, aşılı ve kayıtlı hayvanlar alınmalı. Bucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden sorgulatılarak ya da 'HaySag' isimli mobil uygulamanın cep telefonlarına indirilerek küpe numarası ile sorgulayarak kurbanlarını güvenle alabilirler" dedi.

Sağlıklı ve besili hayvan alımı için tüyleri bakımlı ve ince, bakışları canlı olan göz ve burun akıntıları olmayan hayvanların seçilmesi gerektiğini, topallığı olmayan, boynuzlarından biri veya ikisi kırık olmayan, kuyrukları kesik olmayan ve memeleri yırtık olmayan hayvanların tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bilal Özel, "Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların, 1 yaşını doldurmuş ya da yeterli büyüklüğe erişmiş, sağlıklı ve yeterli vücut büyüklüğüne sahip kuzuları seçilmeli, sürdürülebilir hayvancılık için erkek hayvanlar veya damızlık değerini kaybetmiş dişi hayvanlar seçmeye özen gösterilmeli, hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıklar riskini ortadan kaldırmak adına kurbanlıkların resmi veteriner hekim kontrollerindeki hayvan satış yerlerinden alınmalı ve resmi kesim yerlerindeki ehil kişilerce hayvan refahına ve çevre sağlığına uygun olarak kesimleri yaptırmalı" diye konuştu.

Bilal Özel, kesimlerde ortaya çıkan dışkı ve sakatat atıklarının da çevre sağlığına uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurguladı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı