Ekonomi "Kurbanlık fiyatında artış beklenmiyor"

"Kurbanlık fiyatında artış beklenmiyor"

Paylaş
"Kurbanlık fiyatında artış beklenmiyor"

Kurban bayramı yaklaşırken, kurbanlık fiyatlarıyla ilgili ilk açıklama geldi

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Türkiye’de kurban bayramı için yeterince et stoku olduğunu belirterek, tüketicilere ’spekülasyonlara kapılmayın’ uyasında bulundu. Hınıslıoğlu, Türkiye’nin et üretiminin yüzde 8’lik bölümünü Erzurum’un oluşturduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Kurbanlık hayvan stokunda bir sıkıntının olmadığını anlatan Hınıslıoğlu, "Türkiye’de Kurban Bayramı için yeterince et stoku var. Tüketiciler spekülasyona kapılmasın. İşletmeler hayvan dolu. Bunlar Kurban Bayramı için Türkiye’ye yeter. Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları da bin 500 ile 5 bin TL arasında değişecektir. Etin fiyatı inişli çıkışlı bir seyir izliyor 20 ile 25 TL arasında değişiyor. Fiyatlarda geçen yıla göre uçuk farklar görülmüyor" dedi.

Erzurum’un yıllık et üretiminin 40 bin ton olduğuna dikkati çeken Hınıslıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye et üretiminin yüzde 8’lik bölümünü Erzurum oluşturuyor. Kurban Bayramı öncesi mevsimsel enflasyon konjonktürününde etkisiyle et fiyatlarında kısmi artışlar görülüyor. Sonbahar ayları hayvancılık açısından ’hazan mevsimi’ olarak nitelendirilir. Kurban Bayramının bu sürece denk gelmesiyle, et fiyatlarında ülke genelinde yüzde 10-15 civarında artış görülüyor. Et fiyatlarında bayrama kadar olağanüstü artışlar yaşanacağını düşünmüyoruz."

Haberin Devamı

Geçen yıl bir kilo etin üretici tarafından 10-12 TL ye, bu yıl ise 12-15 TL arasında satıldığını kaydeden Hınıslıoğlu, tüketiciye gelene kadar fiyatın 25 TL’ye kadar yükseldiğini anımsattı.

Hayvancılık sektörünün ekonomi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hınıslıoğlu, "Hayvancılıkta üretimi artırıcı tedbirlere ağırlık verilmedir. Bu yönde hedefler konulmalıdır. Örneğin, ’Erzurum’da 40 bin ton olan et üretimi 80 bin ton olmalıdır’, hedefi konulabilmelidir. Sektörün sorunları için somut çözümler üretilmelidir" dedi.

Hayvan ithalatının cari açığı artırdığına dikkati çeken Hınıslıoğlu, "Hayvancılıktaki ithalatın yerine üretimi artırıcı tedbirlere ağırlık verilmelidir. Yerli üretim teşvik edilmelidir. İthalat, sektöre yeni kan oluşturup kısa vadede çözüm sağlasa da, uzun vadede cari açık sorunu oluşturuyor. Önemli olan kalıcı çözümler üretmektir" dedi.

Hınıslıoğlu, hayvancılık sektörünün cazip hale getirilmesi için bu yönde verilen teşviklerin artırılmasını da istedi.

-"HAYVAN SAYISININ AZALMASI FİYAT ARTIŞI OLUŞTURUYOR"-

Haberin Devamı

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder de, et fiyatlarının Kurban Bayramı öncesi yüzde 10 oranında arttığını belirterek, söz konusu artışın, hayvan sayısının azalmasından kaynaklandığını kaydetti.

Ramazan ayı öncesine göre et fiyatlarının yüzde 10 ile yüzde 15 arasında arttığına işaret eden Ejder, şunları söyledi:
"Kurban Bayramı öncesi besicinin hayvanını satmak istememesi arz talep dengesizliği oluşturuyor. Bu durum et fiyatlarını artırıyor. Bir zamanlar hayvancılığın merkezi konumunda olan Erzurum’da bugün kesmek için hayvan bulamıyoruz. Şu an dana kıymanın kilo fiyatı 22 TL, dana kuşbaşının 24 TL, bonfilenin de 28 TL’den satışa sunuyor. Ramazan’dan önce kıymanın kilo satış fiyatı 18 ile 20 TL arasında değişiyordu."

Erzurum’un şimdilerde et ithal eder duruma geldiğini anımsatan Ejder, "Batıdaki diğer illere ve yurtdışına et ihracat eden Erzurum bugün, et ithal eder duruma gelmiştir. Güneydoğu, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinden et ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bu durumda et tüketimin artmasının da etkisi var ancak üretimde yaşanan olumsuzluklarda arz talep dengesini olumsuz etkiliyor. Hayvancılık sektörünün canlanması için, üretimi artıracak çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Ejder, tarım ve hayvancılığa verilen teşviklerin üretimi artıracak nitelikte olmasının gerekliliğine değinerek, bu konudaki desteklerin gerçek üreticilere verilmesinin önemine değindi.

Gamze İspirli - AA