Siyaset 'Kürt sorununu çözeceğiz'
Paylaş
'Kürt sorununu çözeceğiz'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gitti

Ak Parti İl teşkilatı tarafından Van Atatürk Stadı’nda verilen iftar sonrası konuşan Bakan Eker, Kürt sorunun çözeceklerini söyledi. Bakan Eker, "Türkiye’nin sosyal problemleri ve Kürt meselesini çözmeye çalışıyoruz. Ama burdan rahatsız olanlar var. Buna kurşun sıkanlar var. Buna mayın ve bomba atanlar var. PKK sadece kendi politik kadrolarının çıkarları peşindedir. Kürt vatandaşlarımızın demokratikleşmesi amacında değiller" dedi.

Ağrı’dan helikopter ile Van’a geçen Bakan Mehdi Eker, Ferit Melen Havaalanı’nda Van Valisi Münir Karaloğlu ve partililer tarafından karşılandı. Buradan Van Ticaret ve Sanayi Odası’na (VATSO) giden Bakan Eker, ’Van İli Tarım Sektörü Ortak Akıl’ toplantısına katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Ak Parti hükümeti döneminde çiftçinin önemli oranda desteklendiğini belirten Bakan Eker, çiftçilere ödenen krediler hakkında bilgiler verdi.

Van’ın küçükbaş hayvan sayısında Türkiye’nin önemli illeri arasında olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, "Yaklaşık 2 milyon 300 binin üzerinde şu anda koyun keçi varlığımız var. Burada sevindirici bir şey söylemem lazım, Cumhuriyet tarihi boyunca küçükbaş hayvan varlığı hep aşağıya doğru bir seyir izlemiş. Ama bizim hükümetimiz döneminde küçükbaş hayvancılık desteklendiği için bu durum tersine dönmüştür ve hızla yükseliş başlaşlamıştır" dedi.

POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ


Doğu illerindeki tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Bakan Eker, "Yeni projelerimizle verdiğimiz hibe kredilerle tarımsal veya hayvansal ürünlerin işlenmesi, bir marka oluşturulması, bunların bir sanayi ürünü haline dönüşmesi için tedbirler aldık. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde tesis tamamladık.

Bunlar hizmete girdi. Van ilimizde de 44’ü bitmiş durumda. Bu 44 tesis bizim verdiğimiz yüzde 50 hibe destekle kuruldu. Bunların kullandıkları makine ve ekipmanlara da yine bir proje ile hibe destek uygulaması getirdik. İlimizde 77 makine ekipman projesine yaklaşık 500 milyon Lira hibe destek sağladık. Van’daki bu tür tesislere ekipmanlarla birlikte verdiğimiz toplam destek 13,5 trilyon Lira.

Hayvancılığa dönüm olarak faizsiz kredi uygulaması başlattık. 343 kişi son 1,5 yıl içinde 24 milyon faizsiz kredi kullandı. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi 0 ile yüzde 5 arasında değişen oranda faizle çiftçimize 67 milyon lira kredi verdi. Burada pozitif ayrımcılık diyebileceğiz yeni bir uygulama geldi. 2010 yılında DAP illeri dediğimiz Doğu Anadolu illerinde hayvancılık yapanlara ve ekipmanlar alanlara yüzde 40 hibe krediler verildi" dedi.

MİLLETVEKİLİ ORHAN KOLLARI SIVADI


Bakan Eker, toplantının ardından Ak Parti Van İl Başkanlığı tarafından Atatürk Şehir Stadyumu’nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı iftarda, vatandaşlar önlerine yemek gelmeyince, yemek dağıtılan yerde kuyruğa girdi. Zaman zaman izdihamın yaşandığını gören Ak Parti Van Millitvekili Gülşen Orhan, yemek kazanlarının başına geçerek vatandaşlara yemek dağıttı. Vatandaşların çoğu izdihamdan dolayı 40 dakika sonra iftar açabildi.

BAKAN EKER, "KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ"

Verilen iftar yemeğinin ardından konuşan Bakan Eker, Türkiye’nin sosyal problemlerinin yanında Kürt meselesinide çözmeye çalıştıklarını söyledi. Kürt meselesini demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla çözeceklerini belirten Bakan Eker, "Vatandaşlarımızın meşru demokratik haklarını dikkate alarak, projelendirip hayata geçiriyoruz.

Ama bundan rahatsız olanlar var. Buna kurşun sıkanlar var. Buna mayın ve bomba atanlar var. PKK, sadece kendi politik kadrolarının çıkarları peşindedir. Kürt vatandaşlarımızın demokratikleşmesi amacında değiller. Eğer öyle olsaydı, Türkiye’de hayali bile kurulmayan Kürt dilinin Kürtçe’nin serbestleşmesi Kürt dilinde 24 saat devlet televizyonunda yayın yapması dahil, özel televizyonlara serbest olması dahil, devletin üniversitelerinde Kürtçe eğitim programlarının yapılması dahil, ortaöğretimde Kürtçe’nin seçmeli ders olarak önünün açılması dahil atılan adımları saygıyla karşılamaları gerekiyordu. Ama bırakın bu adımları saygıyla karşılamak, aksine Kürtçe televizyonlara program yapmaya kalkışan Kürt sanatçıları engelliyorlar. Onları ölümle tehdit ediyorlar. Neden niye rahatsız oluyorsunuz? Çünkü istismar alanı ortadan kalkıyor. Çünkü siz Kürtlerin daha fazla demokratikleşmesini istemiyorsunuz" dedi.

RAMAZANDA KAN DÖKMEK HARAMDIR


Bu ramazan ayında kan dökmenin haram olduğunu belirten Bakan Eker, "Bu ayda kan dökülmesi, karakollar dahil olmak üzere birçok yere saldırıların düzenlenmesi, ancak terör örgütünün yapabileceği bir cinayettir. Bunlar Ak Parti’nin vatandaşla buluşmasından rahatsızlar. Bu nedenle saldırılarını Ak Parti’ye yönelttiler. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde birçok il ve ilçe teşkilatlarımıza saldırıyorlar. Şantajla para isteyip dağa kaçırıyorlar. Hedef Ak Parti. Çünkü Ak Parti 75 milyon vatandaşla buluşmasını biliyor. Ak Parti bütün bölge insanıyla biraraya gelmeyi bilen bir partidir. PKK’nın saldırılarla bize rehberlik yapmasına izin vermeyeceğiz. Onlar istedikleri kadar saldırsınlar. Biz demokratikleşme ve sivilleşme programımızdan ödün vermeyeceğiz. Bu sorun Türkiye’nin sorunudur. Geçmişten gelen bir sorundur" dedi.

Gülay ÖZEK-Murat ÇAĞLAR/ VAN, (DHA)

Haberin Devamı