Yaşam Kürtaj yaptıranın rengi değişecek

Kürtaj yaptıranın rengi değişecek

Paylaş
Kürtaj yaptıranın rengi değişecek

Hararetli kürtaj tartışmalarının ortasında, konuyla ilgili çok çarpıcı bir bilim kurgu kitabı Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı

Kürtajın yasaklanması bu yaz Türkiye’nin gündemindeydi. ‘Kürtaj cinayettir’ açıklamalarına karşı çıkanların kadın örgütleri “Benim bedenim benim kararım” eylemleri yaptı. Kürtajın yasaklanmasına karşı çıkanlar “Yasaklanırsa kadınlar yasadışı bir şekilde, sağlıksız koşullarda kürtaj yaptıracak ve binlerce kadın ölecek” dedi.

Nitekim dünyada kürtajın yasak olduğu ülkelerde sağlıksız koşullarda kürtaj yaptıran 68 bin kadın ölüyor.

Tam da bu tartışmayla ilgili çok çarpıcı bir bilim kurgu kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Hillary Jordan, 'Uyandığında' isimli kitabında bizi belirsiz ama pek de uzak olmayan bir geleceğe götürüyor.

Dünyanın geldiği bu yeni noktada, eski gücünden çok uzak, atom bombası felaketini yaşamış ve en önemlisi de din devletine dönüşmüş bir ABD’ye uğruyoruz. Üstelik bu yeni dünyadaki tek tehlike totaliter rejimler ve küresel savaş tehlikesi de değil. Yeni salgın hastalıklar insanlığın geleceğini tehdit etmekte, kadınları kısır bırakan bir virüsün yol açtığı salgından sonra çıkarılan “Yaşamı Koruma Yasaları” sebebiyle ABD’de kürtaj artık cinayet sayılmaktadır.

Hillary Jordan’ın hayal ettiği karanlık gelecek bununla da bitmiyor. Suçlular eski cezalandırma yöntemleri yerine, vücutlarına verilen virüslerle derilerinin rengi değişime uğratılarak cezalandırılıyorlar. “Renkliler” diye anılan bu kişiler önce tek kişilik bir hücrede bir süre tutulup sonra dışarıdaki dünyaya bırakılıyorlar.

Toplum tarafından dışlanan ve gettolarda yaşamak dışında seçeneği olmayan “Renkliler” genelde radikal grupların saldırılarına maruz kalıyor ve çoğu da çareyi hayatlarını sona erdirmekte buluyor. Bütün kararları ailesi tarafından verilen ve baskı altında yetişen Hannah Payne’in hikâyesi işte böyle bir dünyada geçiyor. Evlilik dışı ilişki yaşayan ve kürtaj yaptırmak dışında hiçbir seçeneği kalmayan Hannah, her şey ortaya çıkınca on altı yıl boyunca bir “Kırmızı” olarak yaşamakla cezalandırılıyor.

Uyandığında
Hillary Jordan
Çeviren: Özlem Yüksel
305 Sayfa, 19 TL
Yapı Kredi Yayınları

Haberin Devamı