Ekonomi Kurtuluş 'Birlik'te

Kurtuluş 'Birlik'te

Paylaş
Kurtuluş 'Birlik'te

Eski adıyla ‘Kurtuluş’, yeni adıyla ‘Birlik’ olan Kartal’daki apartman, dönüşümün güzel örneklerinden biri

Nedim ŞENER

Bu yazıya başlarken Adıyaman’ın Sa

Bu, depremin Türkiye gerçeği olduğunu bize her an hissettiren bir olay.

Beklenen depremlerin en büyüğü de İstanbul’da yaşanacak. Üniversiteler, bilim insanları, hatta politikacı ve bürokratlar uyarı üzerine uyarı yapıyor, çare üretmeye çalışıyor ama gözlemim o ki, İstanbul’da yaşayan halk yeterli duyarlılıkta değil.

Bunu yaşadığım yerden biliyorum. Deprem olmayacakmış gibi yaşanıyor.

Geçen hafta Posta gazetesi ekibiyle gittiğimiz Kartal ilçesindeki uygulamayı dinleyince “Çözümlerden biri bu olabilir” diye düşündüm.

DEPREME ÇARE


Kartal depreme karşı kentsel dönüşümün yaşandığı ilçelerden birisi. Ancak her apartmandaki daire sahipleri bu dönüşüme sıcak bakmıyor.

Apartman sakinleri fazladan daire, para, kira yardımı istiyor, müteahhitler fazladan alan yaratmak için daireleri küçültüyor, yaratılan fazladan alanların paylaşımı yeni kavgalara yol açıyor.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, bu konuda “Kurtuluş Apartmanı” örneğini verdi. Apartman sakinlerinin taleplerine karşı belediye araya girmiş, her daire için de uygun koşullarda krediler bulunmuş ve bina yenilenmiş. Herkes kendi ölçülerinde dairesine düşük bir maliyetle sahip olmuş.

Apartmanın “Kurtuluş” olan adını “Birlik Apartmanı” olarak değiştirmişler. Yani depreme karşı kurtuluş birlik olmaktan geçiyor.

Haberin Devamı