Kuru fasulyeyle yapılan yemek tarifleri

Mutfakta en çok tüketilen bakliyatlardan birisi olan kuru fasulye, birçok yemeğe lezzet katıyor. Kuru fasulyeyle yapılan yemek tarifleri ile sofralarınız daha da lezzetlenecek.

16 Kasım 2021, Salı 11:34 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
BAKLİYAT SALATASI TARİFİ

BAKLİYAT SALATASI TARİFİ

Bakliyat salatası malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday (haşlanmış)
  • 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
  • 1 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
  • 1 su bardağı barbunya (haşlanmış)
  • 2 dolmalık sarı biber
  • 2 dolmalık kırmızı biber
  • 3 taze soğan
  • Yarım demet kıyılmış maydanoz
  • Yarım demet kıyılmış dereotu

Sosu için

  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

BAKLİYAT SALATASI YAPILIŞI

Salatanın sosu için, zeytinyağı, limon suyu, kırmızı pul biber ve tuzu küçük bir kavanoz içine alıp iyice karıştırın. Bol suyla yıkadıktan sonra ayrı tencerelerde haşladığınız aşurelik buğday, nohut, kuru fasulye ve barbunyayı geniş, çukur bir kaba alın. Dolmalık biberlerin çekirdekli kısımlarını temizleyip küçük kareler şeklinde kesin. Taze soğanları temizleyip orta büyüklükte doğrayın. Sebzeleri bakliyatların üzerine ekleyin. Salata sosunu ilave edip harmanlayın. 10 dakika bekletip servis yapın.


KURU FASULYE KÖFTESİ TARİFİ

KURU FASULYE KÖFTESİ TARİFİ

Kuru fasulye köftesi malzemeler

  • 500 gram haşlanmış kuru fasulye
  • 1 diş sarımsak
  • 2 taze soğan
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3-4 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

Bulamak için

  • Galeta unu

Kızartmak için

  • Ayçiçeği yağı

KURU FASULYE KÖFTESİ YAPILIŞI

Haşlanmış fasulyeleri mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. Un, yumurta, galeta unu, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.

Rendelenmiş sarımsak, ince doğranmış taze soğan ve maydanozu ilave edip karıştırın. Kıvamı ayarlamak için gerekirse galeta unu ya da un ilavesi yapın.

Hamurdan parçalar kopartıp şekil verin. Galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürdükten sonra istediğiniz sosla birlikte servis yapın.


FIRINDA SUCUKLU KURU FASULYE TARİFİ

FIRINDA SUCUKLU KURU FASULYE TARİFİ

Fırında sucuklu kuru fasulye malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane parmak sucuk
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 3-4 tane acı saksı biberi

FIRINDA SUCUKLU KURU FASULYE YAPILIŞI

Kuru fasulye akşamdan ılık suyla ıslatılır ve sabah suyu süzülüp üzerine sıcak su konup tencerede kısık ateşte 45 dakika haşlanır. Soğanlar yemeklik doğranır ve zeytin yağında pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine kesilmiş sucuklar eklenir, salça, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, pul biber ve doğranmış acı saksı biberi ilave edilir. Üzerine haşlanmış fasulyeleri ekleyip bir 5 dakika daha kaynatın. Küçük güveçlere tenceredeki fasulyeleri pay edin ve önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 


GENDİME ÇORBASI TARİFİ

GENDİME ÇORBASI TARİFİ

Gendime çorbası malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı et suyu
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Üzeri için

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Kuru nane
  • Kırmızı pul biber

GENDİME ÇORBASI YAPILIŞI

Nohut, fasulye ve buğdayı bir gece önceden suda bekletin. Ertesi günü sularını değiştirip ayrı tencerelerde yumuşayana kadar haşlayın. Hepsini aynı tencere içine alıp su ve et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Un ve yoğurdu bir kasede çırpın. Çorbanın suyundan ekleyin ve karışımı kaynayan çorbaya azar azar ekleyerek karıştırın. Tuzla tatlandırın. 10 dakika kaynatın. Tereyağını tavada eritin. Nane ve pul biber ekleyip karıştırın. Çorbayı kaseye alıp üzerine naneli yağ gezdirin ve sıcak servis yapın.


KURU FASULYE TARİFİ

KURU FASULYE TARİFİ

Kuru fasulye malzemeler

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 500 gram kuru fasulye(1 gece önceden ıslatılmış)
  • 3 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber

KURU FASULYE YAPILIŞI

4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağını derin bir tencereye aktarın ve kızdırın.1 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Son olarak bir gece önceden suda beklettiğiniz kuru fasulyeleri de tencereye ekleyin. Sonra 1-2 dakika karıştırın ve 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin, kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.


PİYAZ TARİFİ

PİYAZ TARİFİ

Piyaz malzemeler

  • 1,5 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 2 orta boy soğan
  • 1 orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • Yarım demet maydanoz

Piyaz sosu için:

  • Yarım limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 yemek kaşığı sirke
  • Tuz

PİYAZ YAPILIŞI

Haşlanmış fasulyeleri salata tabağına alın. Piyazlık doğranmış soğanları ve ince ince kıyılmış maydanozu birbirine karıştırın. Domatesleri ufak küpler halinde doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp doğrayın. Fasulyeye sırasıyla soğanı ekleyip karıştırın. Daha sonra domateslerin ekleyip karıştırın ve son olarak biberleri ekleyip karıştırın. Sirke, limon suyu ve zeytinyağından yaptığınız sosu üzerinde gezdirin. Tuzu ekleyip servis edin.


AŞURE TARİFİ

AŞURE TARİFİ

Aşure malzemeler

  • 500 gram aşurelik buğday
  • 3 litre su
  • 100 gram nohut
  • 100 gram kuru fasulye
  • 100 gram kuru incir
  • 100 gram kuru kayısı
  • 800 gram şeker
  • 3 diş karanfil

Süslemek için:

  • 150 gram fındık
  • 150 gram ceviz
  • 100 gram kuş üzümü
  • 100 gram nar tanesi
  • 10 gram tarçın

AŞURE YAPILIŞI

Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletin. Buğdayı 3 litre suya ekleyerek boza kıvamı alacak şekilde ve iyice yumuşayıp dağılana kadar haşlayın. Gerekirse su eklenerek kıvamı tutturun.

Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayıp iyice pişirin. Kabukları çıkarsa ayırın ve atın.

Kuru kayısı ve kuru inciri küp küp doğrayın. Ayrı ayrı 5’er dakika haşlayıp süzün. Haşlama suyu aşurenin rengini koyulaştıracağından tencereye eklemeyin.

Bu noktaya kadar haşladığınız malzemeleri birleştirip pişirin. Karanfil ekleyin. Koyuluğu boza kıvamına gelene kadar su ekleyin.

Son olarak, şeker ekleyin ve karıştırarak pişirin. Şeker eklendikten sonra uzun süre pişirmek nohut ve kuru fasulye gibi malzemelerin sertleşmesine neden olur. Bu nedenle şekeri en son ekleyin.

Tanelerin dibe çökmemesi için aşureyi kaselere doldurmadan önce ılınmasını bekleyin. Ilık aşureyi kaselere koyup üzerini süsleyerek servis edin.


ETLİ KURU FASULYE TARİFİ

ETLİ KURU FASULYE TARİFİ

Etli kuru fasulye malzemeler

  • 2 bardak kuru fasulye
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 domates
  • 1 baş soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 350 gram kuşbaşı et
  • 3-5 tane kurutulmuş minik acı biber
  • Sıcak su
  • Tuz, karabiber

ETLİ KURU FASULYE YAPILIŞI

Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp yıkayın.

Çelik tencereye rendelediğiniz soğanı koyun, şöyle bir döndürdükten sonra etleri koyun ve rengi değişene kadar soğanla beraber kavurun.

Salçasını ve domates rendesini de ilave edin. Biraz da etle beraber çevirin.

1-1,5 litre kadar sıcak su ekleyin.

Kurumuş acı minik biberleri de içine atın baharatları da ekleyip, kısık ateşte fasulyeler iyice pişene kadar pişirin. Ben vaktim olduğunda kısık ateşte 50 dk ila 1 saat arasında pişiririm mesela. Düdüklü tencerede yaptığım zaman süre kısalıyor tabi.

Ayrıca fasulyeden fasulyeye su çekmesi değişeceğinden arada kontrol edin suyu azaldıysa sıcak su ilave edebilirsiniz..

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (16 Kasım 2021)