Ekonomi Kuru üzüme mazot, kırmızı bibere kiremit, sucuğa eşek eti!

Kuru üzüme mazot, kırmızı bibere kiremit, sucuğa eşek eti!

Paylaş
Kuru üzüme mazot, kırmızı bibere kiremit, sucuğa eşek eti!

Gıda terörünün Türkiye'de çok yaygın olduğunu vurgulayan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, 'Şekerlemelerin içine domuz jelatini, tekstil boyası, hayvan yemi katılıyor, üzüm kurutulmadan önce mazota batırılıyor. Dikkatli olunmalı' dedi

POSTA / EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, şekerlemelerin içine domuz jelatini, tekstil boyası ve hayvan yemi katıldığını, kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutulmadan önce mazota batırıldığını bildirdi. TZD’nin yaptığı ‘Hileli Gıdalar’ araştırmasının sonuçlarını açıklayan Yetkin, gıda terörünün hem ekonomiyi hem de halk sağlığını kemirdiğini dile getirdi.



10’DA BİRİ KAYITDIŞI

Hileli gıdaların sektöre maliyetinin 25-30 milyar lira olduğunu dile getiren İbrahim Yetkin, Türkiye’de gıda sektöründe kayıtdışılığın getirdiği ekonomik kaybın ise 7-8 milyar lira olduğunu söyledi. Toplam 400 bin işletmenin sadece 10’da 1’inin kayıtlı olduğunu vurgulayan Yetkin, “Hileli gıdaların halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdit toplum tarafından yeterince bilinmiyor” dedi.

27 MİLYON LİRA CEZA

“Normal fiyatının oldukça altında, ucuz satıldığı için özellikle dar gelirli kesimce tercih edilen gıdaların içinde, insan sağlığına çok zararlı maddeler var” diyen İbrahim Yetkin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilk 6 ayda 335 bin 68 denetim gerçekleştirdiğini söyledi. Yetkin, “335 bin 68 işletmeden 5375’ine toplam 27 milyon 580 bin 326 lira para cezası uygulandı” diye konuştu.

KAYITDIŞI DENETİM DIŞI


İbrahim Yetkin, bu yıl kamuoyuna ifşa edilen ürünlerden köftede at eti, Adana kebapta kanatlı eti, kıymada sakatat, sucukta da deri dokusu tespit edildiğini belirtti. Yetkin, “Denetimler kayıtlı firmalar üzerinde yapılıyor. Kayıtdışı firmalar ise genellikle tespit edilemedikleri için denetim rakamlarının dışında kalıyor. Bu durum nedeniyle kayıtsız firmalar daha da fütursuz faaliyet gösteriyor” dedi.

KDV VE DOLAYLI VERGİLER AZALTILMALI

Üretim sürecinin denetlenmesi için tarladan tüketiciye kadar uzanan zincirin kayıt içine alınması gerektiğini vurgulayan İbrahim Yetkin, üreticilerin, denetlenebilir kooperatif işletmeler içinde toplanması gerektiğini söyledi. Yetkin, gıdadan alınan KDV ve dolaylı vergilerin azaltılarak makul sınırlara çekilmesi gerektiğini belirterek, “Üretici kooperatifleri desteklenmeli” dedi.

Haberin Devamı