Kuşadası Kuşadası'nda Kadıkalesi çömlekçiliği konuşuldu

Kuşadası'nda Kadıkalesi çömlekçiliği konuşuldu

Paylaş
Kuşadası'nda Kadıkalesi çömlekçiliği konuşuldu

Kuşadası'nda Kadıkalesi çömlekçiliği konuşuldu

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde, 'Ortaçağ'da Kadıkalesi Çanak ve Çömlekleri' konulu toplantıda Kadıkalesi çömlekçiliği konuşuldu.

Kuşadası'ndaki kazı çalışmaları süren Kadıkalesi (Anaia'da) bulunan çanak ve çömlekler, konularında uzman bilim insanlarını bir araya getirdi. Kuşadası Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Ege Üniversitesi'nin katkılarıyla beş yıldızlı bir otelde düzenlenen toplantıya Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Kadıkalesi kazı çalışmalarına başkanlık yapan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ile çeşitli illerden gelen çok sayıda bilim insanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Kadıkalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, Kadıkalesinde üretilen seramiklerin kendine göre bir yorumu olduğunu belirtip, "Burada üretim yapmış olan çömlekçi ve seramik sanatçıları çevreye çok duyarlılarmış. Çok zengin üretimler var. Doğadan veya kendilerine verilen modellerle üretim yapmışlar. Etraftaki sulak alanlarda gözlemledikleri canlıları çanaklara işlemişler. Kadıkalesi, Ortaçağ çömlekçiliği için çok önemli yer kaplıyor ancak hak ettiği değeri görmüyor" diye konuştu.

Bir gün süren toplantıda 14 bilim insanı 'Bizans seramikleri', 'Ortaçağ Çömlekçiliğinde Denizaşırı Esinler', 'Beyaz Hamurlu Bizans Kapları', 'Zeuksippus Seramikleri', 'Sırlarda Napoli Sarısı Pigmentinin Kullanımı' ve 'Sırsız Kaplar' gibi konularda sunumlar yaptı. Konuşmacılar, Kadıkalesi'nin Ortaçağ deniz ticaretinin çok önemli bir liman ve deniz ticaret merkezi olduğunu, farklı coğrafyalar arasında doğrudan ticaret yapıldığına ilişkin tarihi kaynaklar olduğunu aktardı.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın) (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı