Gündem Kütahya'da 4 bin yıllık kılıç bulundu

Kütahya'da 4 bin yıllık kılıç bulundu

Paylaş
Kütahya'da 4 bin yıllık kılıç bulundu

Kütahya'da yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, 4 bin yıllık olduğu belirtilen Pers kılıcı bulunduğu açıklandı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) Müessesesi alanında bulunan Seyitömer Höyüğü’nde arkeolojik kazı çalışmalarının 60 Arkeoloji öğrencisi, 250 işçi ve 10 öğretim elamanıyla sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Yaptıkları son kazı çalışmasında 4 bin yıllık Pers kılıcı bulduklarını açıklayan Prof. Dr. Bilgen şu bilgileri verdi:
"Höyükte 6 yıldır kazı çalışmalarımız sürüyor. Son bir ay içerisinde çok değişik yeni buluntularla karşılaştık. Zaten burada üretim yapıldığını, hem Ege, hem Mezopotamya ve Suriye bölgesiyle önemli ticari ilişkileri olduğunu biliyorduk. Bu sene bulduklarımız arasında 4 bin yıllık Pers kılıcı, Arkaik heykel, mermer idol var. Bunlar tabi sadece bazıları. Bunlar ilk etapta bize, geçen sene sarayını bulduğumuz Erken Tunç Çağı’nda hem ana tanrıça inancı hem boğa kültürünün birlikte yaşandığını söylememize fırsat veriyor. Orta Tunç Çağı’ndan kalma üzeri kadın figürlü kabartmalı topraktan yapılmış kap da elimize geçti. Bugüne kadar bu kazılarda bulduğumuz, Kütahya Arkeoloji Müzesine ulaşan tek örnek denilebilir. Üzerinde, bir eliyle gözünü kapatmış giysili kadın figürü var. Bu şekliyle daha önce bulduğumuz eserlerden farklı. Sunu kabı niteliğindeki bu eser de höyüğün, Mezopotamya, Suriye, Ege, Orta Anadolu arasındaki ilişkilerini vurgulamak adına önemli bir ipucu oldu. Bunların yanı sıra kazıda geçen bir aylık süreçte bol miktarda seramik elimize geçti. Höyükteki odalarda Erken Tunç Çağı’nda kalıpla seramik üretimi yapıldığına dair eserlere de çokça rastladık."

Haberin Devamı

HÖYÜĞÜN ALTINDA 500 MİLYONLUK KÖMÜR YATIYOR

TKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı SLİ Müessesesi sınırları içinde yer alan Seyitömer Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları, altındaki 12 milyon ton kömürün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989’da Eskişehir Müze Müdürlüğünce başlatıldı.

Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nün 1990- 1995 arasında yürüttüğü çalışmalar, 2006’dan itibaren DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nce ele alındı. TKİ Genel Müdürlüğü ve DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereğince her yıl 6’şar aylık dönemler halinde yürütülen kazı çalışmalarının tamamlanması ve höyüğün kaldırılmasının ardından yaklaşık 500 milyon lira değerindeki linyit kömürünün çıkarılmaya başlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı