Yaşam Kütüphanecilikte sterilize kitap dönemi

Kütüphanecilikte sterilize kitap dönemi

Paylaş
Kütüphanecilikte sterilize kitap dönemi

Kitap yıkama cihazları, yüzlerce kitapseverin elinden geçerek sağlık açısından kağıt para kadar risk taşıyan kitapları okuyucuya steril bir şekilde ulaştırıyor

Günlük ziyaretler ve ödünç alma servisinden kitap alınması suretiyle yüzlerce hatta binlerce kitapseverin elinden geçen kitaplar, halk sağlığı açısından kağıt para kadar risk taşıyor. Daha önce okuyucudan döndüğünde herhangi bir temizlik işlemi yapılmayan sadece yıpranma durumunda onarılan kitaplar, artık otomatik makinelerle sterilizasyon işlemi gördükten sonra raflara yerleştiriliyor ve yeni okuyucuya temiz bir şekilde ulaşıyor.

YURT GENELİNDE YAYILMAYA BAŞLADI

Yaklaşık 2 aydır kitap yıkama makinesinin kullanıldığı Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi’nin Müdürü Ahmet Özbek kitap yıkama makinesinin dünyada yeni olduğunu Güney Kore’de icat edilen bu makinenin Türkiye’de ilk olarak Trakya Üniversitesi’nde kullanıldığını ardından yurt geneline yayılmaya başladığını söyledi.

Kitap yıkama dedikleri uygulamanın suyla yıkama veya kimyasal bir işlem olmadığını ifade eden Özbek, şöyle dedi:

KİTAPLAR ULTRAVİYOLE IŞINLARIYLA TEMİZLENİYOR

"Kitap yıkama makinesi deyince okuyucuların ödünç alarak kullandıkları kitapların dezenfekte edilip kitapların bulaşıcı hastalıklardan, mikroplardan ve virüslerden arındırılması şeklinde anlamamız gerekiyor. Cihaz bu iş için özel olarak üretilmiştir. Kitap yıkama cihazı kitapları ultraviyole ışınlarla temizliyor. Bu mor ötesi dediğimiz ışınlardır, herhangi bir kimyasal kullanılmıyor. İnsan sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir kimyasal kullanılmaması da bizim için bir avantajdır. Bu da cihazı gönül rahatlığıyla kullanmamızı sağlıyor."

Makinenin, ultraviyole ışınlar ve toz filtreleri sayesinde, hem kitaptaki tozu hem de mikrobik, virütik zararlıları temizleyip sterilize ettiğini vurgulayan Müdür Özbek, Bu uygulamanın kitaba hiç bir zararının olmadığını, aksine kitap temizlendiği dezenfekte edildiği için, onu daha uzun süre kullanımımızı sağlayacak bir takım şeyler katabileceğini söyledi.

'GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KÜTÜPHANEMİZDEN KİTAP ALINABİLİR'

Kitap yıkama sıklığı ve yıkama süresi hususlarında da bilgi veren Özbek, "Kitapların bir dakikadan kısa bir süre içinde temizliği bitiyor. Bu süre uzun bir süre değil. Onun için okuyucularımız, buradan aldıkları kitapları temizleme konusunda zaman kaybı gibi bir kaygı taşımadan kitaplarını temizleyebiliyorlar Kitaplarımız ödünç alınabildiği için, ödünç alan okuyucularımız kitabı alırken sterilize edip ödünç alıyor. Okuyucu kitabı teslim ettiğinde, kitap tekrar sterilize edilip raflara konuluyor. Kitaplarımız sirkülasyon halinde olduğundan sürekli dezenfekte edilmiş oluyorlar" açıklamasında bulundu.

Özbek, vatandaşlardan uygulama konusunda çok olumlu tepkiler aldıklarını özellikle temizlik konusunda hassasiyeti olan okuyucuların memnuniyetlerini dile getirdiklerini belirtti.

YIKAMA SONRASI KİTAP GÜZEL KOKU YAYIYOR

Sterilizasyon işleminin okuyucularda ciddi bir rahatlama sağladığını, bunun kendilerine de yansıdığını anlatan Özbek, "En azından okuyucularımıza verdiğimiz kitapların temizliğinden emin oluyoruz. Ayrıca bu uygulama, kütüphane çalışanında da ciddi bir rahatlama sağlamış durumda. Çünkü aynı kitaplara bizim personelimiz de dokunuyor. Kitap yıkama cihazı bu anlamda hem okuyucumuzu hem personelimizi rahatlatmıştır. Yıkama sonrasında kitap güzel bir koku yayıyor.

VATANDAŞ OLUMLU KARŞILADI

Öte yandan kütüphane üyesi lise öğrencisi Gözde Serçek, uygulamadan memnuniyetini dile getirerek, "Daha önce aldığımız kitapların ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyorduk. Her türlü hastalığa yol açabilirlerdi. Kitap temizleme makinesini kullanıyoruz, bizler için çok iyi oldu. Uygulamadan sonra temizlik konusunda güven artınca daha çok kitap alıyoruz. Uygulamadan çok memnunuz" dedi.

Bir diğer okuyucu Yeliz Karadavut ise, uygulama hakkında şunları söyledi:

"Bir okuyucu olarak kitap yıkama makinesini ilk defa bu kütüphanede gördüm. Makine bir yıkamada bir kitap alabiliyor. Bakterileri ve kitabın tozunu temizliyor. Bence güzel bir uygulama çünkü bir kitaba belki yüz kişinin eli değiyor. Kitabın ne tür bir mikrop barındırdığını, ne tür bakteri taşıdığını bilmiyoruz. Bence kitap yıkama makinesi her kütüphanede bulunmalıdır."

AA

2

Haberin Devamı