Beden Sağlığı Laparoskopik miyom ameliyatı ne gibi avantajlar sağlar?

Laparoskopik miyom ameliyatı ne gibi avantajlar sağlar?

Paylaş
Laparoskopik miyom ameliyatı ne gibi avantajlar sağlar?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Ali Seven, miyom ameliyatında kapalı teknik kullanımının hastalara sağladığı avantajları anlattı

Miyom, rahimdeki iyi huylu büyüme olarak adlandırılır. Kadınların kasığında veya leğen kemiği bölgesinde oldukça sık görülen bir büyüme tipidir. Kadınların yaklaşık yüzde 30’unda miyom görülse de kadınların büyük bir çoğunluğunun bundan haberi olmaz. Çünkü miyomlar çok fazla bir belirti vermez veya sorun teşkil etmez. Ancak kadınların bazılarında miyomlar büyük yumrular şeklinde kendini gösterip sayı ve yerleşimlerinden dolayı sorun yaratabilir. Bu tür anormal büyümelerde miyomlar bir doktor tarafından görülmeli ve tedavi edilmelidir.

Haberin Devamı

MİYOM NEDEN OLUŞUR?

Miyomlar her yaşta görülmekte olup daha çok 30-40 yaş aralığındaki kadınlarda ortaya çıkar. Kadınlarda miyom oldukça sık görülmesine rağmen bu duruma neyin yol açtığı konusunda çok fazla bir bilgi yoktur. Miyomlar kadınlarda östrojen hormonundaki büyümeleri artıyormuş gibi gözükse de bu hormonlar bazı doğal olaylara bağlı olarak da artıp azalır.

MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Miyomların büyük bir çoğunluğu, büyük olsalar bile hemen hiç belirti vermez. Ancak yine de bazı durumlarda belirtileri olabilir. Bunlar arasında adet kanamalarında değişiklik sayılabilir. Örneğin daha çok, daha sık ve daha uzun kanama görülebilir. Adet dönemi kramp şeklinde aşırı sancılı geçebilir. Adet kanamasındaki düzensizlikler kansızlığa yol açabilir. İlişki sırasında ağrı hissedilebilir. Karın veya sırtta da ağrı hissedilebilir. Sık idrara çıkma ya da idrar yapmada zorluk, makatta ağrı, kabızlık ya da bağırsak hareketlerinde zorluk, karında ve rahimde büyüme, kısırlık ve düşükler de yaygın olarak görülebilir. Bu belirtilere sahip kadınların mutlaka doktora görünmeleri gerekir.

Haberin Devamı

MİYOM NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Miyomların ilk tanısı doktor muayenesiyle tespit edilebilir. Miyomların tanısında kullanılan birtakım işlemler söz konusudur.

Örneğin ultrasonografi de rahmin veya karın alt bölgesindeki organların görüntülemesini sağlamak için ses dalgaları kullanılır.

Rahim içerisindeki miyom ve poliplerin ayrılması için rahim içerisinde bir sıvı enjekte edilir ve bu durum ultrasonografi ile incelenir. Bu yönteme salin inüfzyon sonohisterografi (SİS) denir.

Doktorlar rahmin ağzından içeri bir alet göndererek miyomları görüntüler (ofis histeroskopi yöntemi), buna göre tanı koyup tedavi yöntemi belirler.

Kadının rahmindeki ve rahim içerisindeki tüplerinde meydana gelen anormal farklılıklar histerosalpingografi adı verilen özel bir röntgen filmi ile görüntülenerek teşhis konulur.

Laparoskopi, rahim üzerindeki miyomların görüntülenmesinde jinekologların kullandığı diğer bir yöntemdir. Karın içerisini görmek için göbek veya altına açılan küçük bir delikten içeri girilerel miyomlar görüntülenir.

Haberin Devamı

MR ve bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme de miyomların tanısında kullanılan yöntemler olsa da çok fazla tercih edilmezler.

MİYOMUN SORUN OLACAĞI NEDENLER NELERDİR?

Miyomlar kadınlarda çok nadir durumlarda sorunlara yol açar. Bunlar; ağrı, bulantı, ateş, kısırlık, enfeksiyon ve rahim kanseridir.

Miyomların yol açtığı enfeksiyon iltihap yaratabilir ve bazı durumlarda hızlı bir şekilde büyüyerek rahim kanserine neden olabilir. Hatta miyom çok fazla büyürse karında şişlik yaratıp muayene yapmayı engelleyebilir.

KAPALI MİYOM AMELİYATININ AVANTAJLARI

Kapalı rahim ameliyatı (histerektomi), karın veya göbek çevresinde açılan küçük çaplı deliklerden içeriye optik aletlerin gönderilerek iç organların ve rahmin izlenmesi aracılığıyla yapılan tıbbı işlemdir.

Bu ameliyatın güvenli bir şekilde yapılabilmesi için operasyonu yapacak olan doktorun alanında uzman, eğitimli ve tecrübeli olması çok önemlidir. Bu yöntem ile yapılan ameliyatlar iç organlara ve dokular minimum hasar vermekte olup koruyucu ve tercih edilen cerrahi bir işlemdir.

Haberin Devamı

Rahim ameliyatında laparoskopi yönteminin tercih edilmesinin birçok nedeni vardır. Bunlar arasında rahim ve karın içi organların büyütülerek gözlemlenebilmesi sayesinde cerraha çok daha fazla hakimiyet imkanı sağlaması, operasyonda karın açılmadığı için enfeksiyon riski ve karındaki yapışıklık olasılığının düşük olması, karın ve göbek çevresi kesilmediği için operasyon sonrası izin kalmaması ve karın fıtıklarına neden olmaması, operasyon sonrası ağrısının az olması, operasyon sonrası hastanın çok hızlı normal hayatına dönebilmesi yer alır.

Miyomlar kadınlarda çok nadir sorun teşkil etmekle birlikte genellikle tedavi gerektirmez. Yalnızca bazı durumlarda kadınlarda görülen ağrılar ve belirtiler tedaviyi gerektirir. Bunlar; iki adet dönemi arası görülen kanamalar, sancılı ve ağır geçen adetler, yumurtalık tümörü gibi diğer tümörlerin ayrımının yapılamadığı durumlar, miyomlardaki hızlı büyümeler, kasık ağrıları ve kısırlıktır.

Haberin Devamı

Miyomların nadiren ilaç veya genelde tıbbi müdahale ile tedavisi yapılabilir. Ancak hangi tedavinin ve hangi ilaçların kullanılacağı konusunda doktor muayenesi büyük önem taşır. Bu nedenle miyom belirtilerine sahip hastaların ihmal etmeden mutlaka bir doktora görünmeleri, kendilerine en uygun tedavi seçeneği hakkında bilgi almaları gerekir.